NOVI SAD – U utorak, 18. septembra na sceni „Pera Dobrinović“ od  19.30 sati je premijera “Krvave svadbe “Federika Garsije Lorke. To je drama velikog španskog pesnika i ljubitelja slobode u koprodukcija: Srpsko narodno pozorište i JU „Grad teatar“ iz Budve i režiji  Igora Vuka Torbice. 

Nakon avgustovske premijere u Budvi i još tri tamošnja izvođenja (9, 10, 11. i 12. avgusta, u okviru XXXII festivala „Grad teatar“), drama čuvenog španskog pisca otvara dramsku sezonu SNP-a!
Predstavu Krvave svadbe, u režiji jednog od najnagrađivanijih i najangažovanijih reditelja u regionu Igora Vuka Torbice, festivalska publika u Crnoj Gori je ispratila ovacijama i višeminutnim aplauzima, a kritika je ocenila kao magično estetizovanu, vanserijsku predstavu.
Scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, kompozitor Vladimir Pejaković, dizan svetla Milica Stojšić, a uloge tumače glumci Srpskog narodnog pozorišta i glumci iz Crne Gore.
Igraju: Varja Đukić (Majka), Milica Grujičić (Verenica), Ivana Mrvaljević (Tašta), Pavle Popović (Leonardo), Branka Stanić (Leonardova žena), Vukašin Ranđelović (Verenik), Miroslav Fabri (Otac), Draginja Voganjac (Suseda i prosjakinja / Smrt), Maja Stojanović (Služavka), Dušan Vukašinović (Prvi drvoseča), Filip Đuretić (Drugi drvoseča) i Nenad Pećinar (Mesec).

F. G. Lorka (1898-1936) čita se i režira i danas, 120 godina od rođenja.

Novosadska premijera je u utorak, 18. septembra, a reprize su 19, 20. i 21. septembra, na sceni „Pera Dobrinović“ s početkom u 19.30.
Publiku očekuju još tri izvođenja u SNP-u: 29. i 30. novembra i 1. decembra.

„Iako tragična u svojoj osnovi, Lorkina drama u ovoj magično estetizovanoj, vanserijskoj predstavi Igora Vuka Torbice proizvodi neobičnu vedrinu. Uprkos tragičnom raspletu, istinska ljubav je razbila neprirodno podignute zidove, označavajući trijumf slobode.“ – Ana Tasić, „Politika“