BON, BRISEL – Pred izbore za Evropski parlament stare izvesnosti ne važe, nazire se jačanje desničarskih partija koje bi mogle da formiraju novi moćni poslanički klub, konzervativci se osipaju, a liberali se uzdaju u (predsednika Francuske) Emanuela Makrona, navodi “Dojče vele” (DW). Navodi se da je jedno sigurno – sastav Evropskog parlamenta, koji je već danas s osam poslaničkih klubova izrazito šaren, nakon evropskih izbora u maju 2019. postaće jošš šareniji. DW ocenjuje da će u mnogim delovima Evrope ojačati populističke partije, dok se klasične narodne i konzervativne partije osipaju.

Trenutno je poslanički klub Evropske narodne partije (EPP) sa 218 od ukupno 751 poslanika najjača politička snaga. To bi moglo da se promeni jer ova frakcija ima sve više problema sa 12 poslanika mađarske vladajuće partije Fides.

DW navodi da je, nakon što je Evropski parlament uz okruglo 100 glasova poslanika EPP – u kojem su i nemački demohrišćani – zatražio da se protiv Mađarske, zbog deficita u domenu pravne države, povede postupak za kažnjavanje, počelo da škripi u ovom poslaničkom klubu.

Tanjug