NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju jednodnevne konferencije pod nazivom “Turizam Srbije-partnerstva za budućnost” koju organizuje medijska kuća Adrija Medija Grupa u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Cilj je da se svi učesnici informišu o trendovima i mogućnostima razvoja i investiranja u jednu od najprofitabilnijih privrednih grana koja iz godine u godinu beleži sve veći rast, što je od strateškog značaja za razvoj Srbije.

Gradonačelnik Vučević predstavio je Novi Sad kao jedini grad u ovom delu Evrope koji je u jednoj godini poneo duplu evropsku titulu – Evropske prestonice kulture za 2021. godinu, ali i Omladinske prestonice Evrope za 2019. On je ocenio da turizam ima najveću progresiju poslednjih godina, a kao najvažnije faktore razvoja naveo je političku stabilnost, jačanje ekonomije i intenziviranje saradnje javnog i privatnog sektora.

– Festival Egzit jedan je od najprepoznatljivijih brendova ne samo Novog Sada, već i cele Srbije, i ovog dela Evrope, a sada smo tome dodali još dva nova brenda – OPENS i EPK. Odmah smo dobili podršku od tadašnjeg premijera, sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića, i naših kolega iz Vlade Srbije, i Pokrajinske vlade, i već dve godine uspešno radimo na realizaciji ta dva velika projekta – istakao je Vučević. On je takođe naglasio da je tokom jula Novi Sad posetilo 22 000 turista, što je za 12,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Prema njegovim rečima, u prvih sedam meseci ove godine, u Novom Sadu broj turista povećan je za 10,2 u odnosu na isti period prošle godine, broj stranih turista za 17,7 posto, a ostvareno je 250 000 noćenja, što je više za 25,6 odsto nego lane.

Prisutnima na skupu obratio se i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić koji je istakao da je jedan od ciljeva Ministarstva da se neutrališe siva zona u turizmu nakon čega bi imali objektivniju sliku turističkog prometa u Srbiji, uveren da su rezultati daleko bolji nego što sada statistika pokazuje. Kao važne uslove poboljšanja turizma on je istakao liberalniji vizni režim, povećanje broja direktnih letova, a kao najmoćnije sredstvo promocije naveo je digitalne kampanje, s obzirom na to da su ankete pokazale da se najviše turista o Srbiji informisalo putem interneta.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić kazao je da je u prethodnoj godini zarada Grada Beograda, na direktan i indirektan način, od turizma bila 800 miliona evra. Kako je izjavio, prethodne godine glavni grad imao je milion gostiju, a zbog brojnih važnih investicija u ključnim oblastima, i najzahtevniji turisti odlaze zadovoljni iz Beograda.
Princip izbora za doniranje u okviru akcije “Da nas bude više” sada je obogaćen i jednom novinom. Uz dosadašnju praksu da se porodice sa troje i više dece jave Udruženju “Mame Novosađanke”, koje onda kandiduju primaoce novčane pomoći, sada se i u vozilima “SOS taksija” nalaze blanko obrasci za kandidaturu, pa svi korisnici usluga “SOS taksija”, mogu lično i pojedinačno, popunjavanjem obrasca, da kandiduju porodice sa troje i više dece za ovu donaciju.

Firma “SOS taksi” Novi Sad već dugo je društveno odgovorna organizacija, a u 2018. i 2019. godini opredelili smo se da pomognemo porodicama sa troje i više dece. Sa Udruženjem „Mame Novosađanke“ organizovali smo saradnju i do kraja ove godine planiramo četiri ili pet akcija u okviru kojih ćemo pomoći oko 40 porodica, a sa ovom poslovnom praksom želimo da nastavimo i naredne godine. Sva ona preduzeća koja žele da nam se pridruže u ovoj kampanji su dobro došla. Nadamo se da je ovo dobar primer i podsticaj i drugim firmama u gradu i šire da preuzmu bar deo odgovornosti za razvoj društvene zajednice i poboljšanje uslova života građana Srbije.

Porast nataliteta jeste jedan od prioritetnih problema u našoj zemlji. Ako bi se ovim našim činom bar jedna porodica pomogla u razmišljanju da dobiju treće dete, naš cilj bi bio više nego ispunjen i opravdan. Naša najveća sreća i uspeh ove humanitarne akcije bio bi kada bi se u budućnosti broj stanovnika Srbije pomerio u pozitivnom pravcu, bar za nekoliko dece. Da nas bude više.