ALIBUNAR – Belgijska kompanija Elicio završila je izgradnju vetroparka Alibunar koji se sastoji od 21 turbine ukupne snage 42 MW. U projekat vredan 80 miliona evra kompanija Elicio investirala 20 miliona evra, dok je kreditom IFC grupacije Svetske banke i komeracijalnih banaka UniCredit, FMO, GGF obezbeđeno 60 miliona evra. Svečanost povodom završetka izgradnje koja je zakazana za utorak, 11. septembar od 12.00 časova na lokaciji vetroparka, otvoriće Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije u prisustvu najviših republičkih, pokrajinskih i opštinskih zvaničnika, predstavnika diplomatskog kora, brojnih kompanija i partnera na projektu.

VP Alibunar je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije. Njegova ukupna snaga iznosi 42 MW, a ubuduće će snabdevati 38.000 domaćinstava uz značajno smanjenje emisije CO2 za 88.000 tona na godišnjem nivou. Vetrogeneratori u Alibunaru  izgrađeni su na poljoprivrednom zemljištu  sa leve strane državnog puta Beograd – Vršac, dok se sa desne strane puta nalaze trafo stanica i priključni dalekovod.

Sa završetkom vetroparka Alibunar i prošlogodišnjim puštanjem u rad vetroparka Malibunar, kompanija Elicio potvrdila je svoju zainteresovanost za investiranje u projekte energije vetra u Srbiji. Za Srbiju projekat ima višestruki značaj – proizvodnja će značajno doprineti ispunjenju obaveze da do 2020. proizvodi i troši 27 procenata zelene energije.

Podsetimo, kompanija je na istoj lokaciji 2017. godine izgradila VP Malibunar manjeg kapaciteta, sa 4 turbine koje omogućavaju snabdevanje 7.200 domaćinstava energijom vetra, uz smanjenje emisije CO2 za oko 16.000 tona godišnje.

O kompaniji Elicio:

Belgijska kompanija Elicio NV je članica grupacije Nethys, belgijskog giganta u oblasti telekomunikacija i energetike. Sredinom 2014. godine preuzela je projekte kompanije Electrawinds S, u okviru kojih su se nalazili i vetroparkovi Malibunar i Alibunar.

Pored projekata u Srbiji, Elicio je do sada izgradio i 30 vetroparkova u Belgiji, Francuskoj i Keniji, ukupnog kapaciteta preko 290 MW. Poslednje dve godine kompanija intezivno radi na razvoju i izgradnji tzv. „offshore“ projekata u Severnom moru.