BEOGRAD – Povodom obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata, kao i stogodišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, danas je na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavljena edicija „Prvi svetski rat u srpskoj književnosti“.

„Edicijom ponovo osvetljavamo jedno veliko, i tragično i herojsko vreme u istoriji našeg naroda i viševekovni kontinuitet napora da osvojimo slobodu, koja je krunisana odlukama Velike narodne skupštine 25. novembra 1918. godine“, naglasio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Rat kojem je posvećena ova edicija, bio je više nego tragičan događaj, a posledica velike pobede našeg naroda u tom ratu bilo je prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji, ocenio je predsednik Mirović, koji je i predsednik Odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

On je podsetio da će Pokrajinska vlada nizom manifestacija 24.i 25. novembra obeležiti ovaj datum, jedan od najznačajnijih događaja u celokupnoj istoriji srpskog naroda.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je da je Prvi svetski rat bio više nego tektonski poremećaj, od koga se mi, kako je rekao, kako nacija još uvek nismo oporavili.

„Edicija je prilika da se setimo naše istorije koja je ostavila velike ožiljke, i genetski i kulturološki jer je čitavo naše društvo bilo na ivici opstanka“, izajvio je na promociji edicije ministar Vukosavljević.

Direktor izdavaštva JP „ Službeni Glasnik“ Petar Arbutina kazao je da edicija prikazuje veličinu i pobede i stradanja našeg naroda u Prvom Svetskom ratu.