NOVI SAD – Žiri za nagradu „Medijakult“ Zavoda za kulturu Vojvodine je danas, 31. oktobra 2018. godine, doneo jednoglasnu odluku o dobitniku nagrade „Medijakult“ kojom Zavod za kulturu Vojvodine afirmiše i podržava kreativno TV stvaralaštvo u oblasti kulture i unapređuje interkulturalne komunikacije u Vojvodini.

Ovogodišnja dobitnica nagrade „Medijakult“ je Aniko Roža, za TV emisiju „Ruzmarin“ u produkciji RTV Vojvodine.

Žiri je radio u sastavu: Miroslav Stajić, predsednik; Miroslav Keveždi, član i Siniša Bokan, član.

Filmska biografija „Ruzmarin“, koju nam donosi autorka Aniko Roža, portretiše novosadsku književnicu rodom iz Vršca Rožu Jodal (1939), pesnikinju, romansijera, dramskog i pisca za decu koja je prvo svoje delo objavila pod pseudonimom  Rozmaring (Ruzmarin). Šetnjom kroz porodični album sećanja–majka Rože Jodal bila je takođe poznata spisateljica Eržebet Berček a i njen mlađi sin je takođe književnik–upoznajemo se sa njenim razmišljanjima o mladosti i starosti, kulturnim miljeima koji su se menjali tokom vremena, kao i oblikujućim vrednostima.

„Ruzmarin” nenametljivo podseća na činjenicu da nas, da parafraziramo Somerseta Moma, kao ljude formiraju i zavičaj, u kojem smo rođeni, i prozori u koje smo gledali čineći prve korake, reči koje smo upijali, vlastita i druge kulture s kojima smo odrastali, prijatelji s kojima smo stasavali, sve do pesama koje smo pročitali. Ostvarenje Aniko Roža  svedeno, bez velikih, razbarušenih artističkih poteza, ali autorski vešto mišljeno, opisuje Vojvodinu kao prostor uzajamnog stvaranja.

Nagrada „Medijakult“ će biti dodeljena u utorak, 20. novembra 2018. godine u 12 časova u prostorijama Zavoda za kulturu Vojvodine, Vojvode Putnika 2, Novi Sad.