BEOGRAD – Na sedmom samitu “Evropska unija – Jugoistočna Evropa” u organizaciji londonskog časopisa “Ekonomist” u Beogradu, predsednica Vlade, Ana Brnabić, rekla je povodom tvrdnji o razmeni teritorija između Srbije i Prištine, da je Pandorina kutija otvorena pre deset godina, kada je Prišitna postala nezavisna “bez poštovanja bilo kakvog demokratskog principa”. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da naša zemlja pokušava, dijalogom sa Prištinom, da zatvori Pandorinu kutiju, koja je otvorena jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova.

Brnabić je, na Sedmom samitu “EU – jugoistočna Evropa” u organizaciji londonskog Ekonomista u Beogradu, rekla da se čudi da se neko može protiviti dogovoru, ako bi ga postigle dve strane.

“Pandorina kutija je otvorena svakako pre 10 godina kada je takozvano Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, bez ijednog demokratskog principa. Čak ni referendum nisu imali. Niko ljude nije pitao da li žele da budu nezavisni. Na drugoj strani neko je rekao ‘dobro’, a treba imati u vidu da se to sve dešavalo u vreme mira, a ne kada je vladao rat. Mnoge zemlje su nakon tog proglašenja požurile sa priznanjem nezavisnosti, koja nije bila izvršena prema granicama republika tadašnje Jugoslavije, jer se radilo o delu Srbije”, objasnila je.

RTV, Tanjug