Filmovi o osobama sa invaliditetom – Bosifest

BEOGRAD – Deveto izdanje Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – Bosifest, koje se održava pod sloganom “RAMPA!” u organizaciji Hendi centra Koloseum, biće otvoreno danas u sali Amfiteatar beogradskog Sava centra.
Pored direktora Festivala Darka Ivića prisutnima će se tokom svečanog otvaranja obratiti i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, član gradskog Veća Dragomir Petronijević, predstavnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gordana Cvetković, rukovodilac grupe za socijalnu inkluziju.Otvaranju će prisustvovati gosti iz Gruzije, Francuske, Grčke, Nemačke, Velike Britanije…

Deveti Bosifest, koji će se od 10. do 12. oktobra održati u beogradskom Sava centru, prikazaće ukupno 15 relevenatnih dokumentarnih filmova na različite teme koje se tiču osoba sa invaliditetom, po izboru selektora Gorana Radovanovića, našeg poznatog reditelja. Svi filmovi biće premijerno prikazani u Srbiji, saopštili su organizatori.

Žiri ovogodišnjeg Bosifesta radiće u sastavu: naš proslavljeni reditelj, pisac i profesor Goran Marković, poznati glumac i profesor Dragan Petrović Pele i talentovana mlada glumica Jovana Stojiljković.

Žiri će dodeliti nagrade – Gran Prix za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.

Bosifest je jedinstven filmski festival u našoj zemlji, ali i u svetskim okvirima, jer je njegov kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom, a filmovi koji se prikazuju relevantna su i zapažena ostvarenja dokumentarnog žanra.

 

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *