NOVI SAD – U koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici i Srpskog narodnog pozorišta, radi se komedija Ženidba Nikolaja V. Gogolja, ruskog pisca neobičnog humora i umetnika urbane strane života malih i siromašnih činovnika. Premijera je planirana prvo u Gračanici, povodom obeležavanja 70 godina NP Priština sa sedištem u Gračanici, da bi u četvrtak 11. oktobra, bila novosadska premijera, na sceni „Pera Dobrinović“ s početkom u 20 časova. Prva repriza u SNP-u je 12. oktobra, takođe u 20 časova.

Ženidbu režira Milan Karadžić, koji ujedno potpisuje i scenografiju, kostimograf je Dragica Laušević.
Uloge tumače: Jelena Orlović (Agafja Tihonovna), Milena Jakišić (Arina Pantelmojovna), Anika Grujić (Fjokla Ivanovna), Milan Vasić (Potkoljosin), Igor Damjanović (Kočkarjov), Milorad Kapor (Kajgana), Nebojša Đorđević (Anučkin), Bojan Stojčetović (Ževakin), Branko Babović (Stepan), Tamara Tomanović (Dunjaška) i Branko Babović (Aleksej Starikov).

Reč reditelja
„Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena – licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva… Ženidba o kojoj on govori nije ženidba iz ljubavi. To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište.
Ono što me je, pored toga, podstaklo da se opredelim baš za ovaj komad je njegov psihološki sloj, odnosno maestralno iznijansirani Gogoljevi likovi, koji nisu crno-beli, već vrlo životni, istovremeno podložni i osudi i sažaljenju, koji zbog svoje bezvoljnosti, teskobe i lenjosti duha, straha da izađu iz sigurne čaure, nisu u stanju da naprave bilo kakav pomak u svojim životima. Da bismo danas razumeli te likove, sve što je potrebno da uradimo je da se pogledamo u ogledalo.
Treći razlog zašto će upravo Gogoljevom „Ženidbom“ biti nastavljena moja saradnja za Narodnim pozorištem iz Prištine/Gračanice, i saradnja tog pozorišta sa SNP-om, je izvrsna glumačka podela sa kojom je uvek zadovoljstvo raditi, a koja će na najbolji mogući način izneti ovu univerzalnu priču, koju će imati prilike da vidi publika od Vojvodine do
Kosova što je izuzetno važno i za pozorišta i za publiku.“

(radne fotografije: NP Priština)