Jak i oštar bol u leđima koji se širi ka nozi, upućuje na išijas, bolest najdužeg živca u organizmu – išijadikusa. Možete da ga ublažite bez odlaska kod lekara.

Oblozi – topli ili hladni oblozi mogu ublažiti ovu vrstu bola. Topli, jer opuštaju napete mišiće koji pritiskaju išijadični nerv, a hladni jer smanjuju otok oko nerva i mogu da utrnu bol. Za topli oblog, efikasniji su pareni peškiri.

Teniska loptica– terapija uz pomoć loptice zvuči zanimljivo. Lezite na lopticu u predelu bolne tačke i prebacite težinu na nju. Zadržite se  na svakoj bolnoj tački do dvadesetak sekundi, a možete i kotrljati lopticu napred- nazad, nežnim pokretima.

Gorka so – Napunite kadu toplom vodom i dodajte dve šolje gorke soli, koja se kupuje u apotekama. Banjajte se u kupki oko 15 minuta, a po izlasku iz kade odmah lezite u krevet i dobro se utoplite. 

Valerijana – Koren valerijane je naročito dobar za ublažavanje išijasa izazvanog grčenjem mišića, jer ova biljka sadrži isparljiva ulja koja pomažu opuštanje mišića. Pijte čaj pripremljen od valerijane – od kašičice suvog korena koji treba da odstoji deset minuta. Čaj se pije nekoliko puta sedmično, 2-3 nedelje.

Kurkuma – Dodajte kašičicu u šolju mleka i prokuvajte, zasladite medom i cimetom. Pijte jednom do dva puta na dan dok ne vidite napredak. Dijabetičari i oni koji imaju kamen u žuči, ili piju lekove za razređivanje krvi, ne bi trebali da konzumiraju kurkumu.