BEOGRAD – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture apeluje na građane da ne ugrožavaju bezbednost učesnika u saobraćaju paljenjem rastinja pored auto-puta i upozorava da takva radnja predstavlja i krivično delo.

“Povodom današnjeg lančanog sudara na auto-putu Beograd-Niš, izazvanog dimom koji je nastao paljenjem niskog rastinja pored auto-puta, upozoravamo da prema Zakonu o putevima ova radnja predstavlja prekršaj za koji su zaprećene kazne u rasponu od 10.000 do 2.000.000 dinara”, ukazuje u saopštenju resorno ministarstvo.

Navodi se i da je podmetanje požara sankcionisano i Krivičnim zakonikom kao teško delo protiv opšte sigurnosti, kod kojeg je u slučaju smrtnih posledica predviđena kazna zatvora predviđena u trajanju od dve do 12 godina.

Nadležna inspekcija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je na terenu i ispituje uzroke lančanog sudara koji se dogodio danas na auto-putu Beograd-Niš, navodi se u saopštenju.

Stefanović: Nećemo tolerisati paljenje rastinja pored autoputa

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je, povodom saobraćajne nezgode na auto-putu kod Batočine, da očekuje od pripadnika policije da što pre pronađu osobu koja je odgovorna za paljenje niskog rastinja pored auto-puta, što je najverovatnije uzrok teškog lančanog sudara u kome je, nažalost, jedna osoba izgubila život.

“O svemu je obavešteno nadležnom tužilaštvo, po čijem nalogu policija već postupa”, izjavio je ministar Stefanović za Tanjug.

On je podsetio da je Sektor za vanredne situacije u više navrata prethodnih dana apelovao na građane da ne spaljuju nisko rastinje.

“Međutim, i dalje imamo ljude koji se veoma neodgovorno ponašaju, a nažalost danas imamo i tešku saobraćajnu nezgodu koju je verovatno izazvao dim na auto-putu”, rekao je ministar.

“Ovakve stvari se ne mogu tolerisati i nadam se da će nadležni organi pronaći osumnjičenog i da će on biti adekvatno kažnjen”, zaključio je Nebojša Stefanović.

RTV