NOVI SAD – Novi Sad je ugostio jednu od vodećih osoba u realizaciji Evropske godine kulturnog nasleđa, gospodina Tibora Navračiča, evropskog komesara za kulturu, mlade, obrazovanje, i sport. Kada prvi čovek evropske kulture poseti Evropsku prestonicu kulture na njenom svečanom otvaranju, to je velika stvar za taj grad. Poseta Novom Sadu i direktna podrška evropskog komesara g. Navračiča dosadašnjim pripremama za Evropsku prestonicu kulture 2021. je utoliko značajnija jer potvrđuje da su rezultati već vidljivi i to već  samo dve godine od dobijanja prestižne titule.

 Da je Novi Sad značajan na evropskoj kulturnoj mapi svedoči činjenica da je gospodin Navračič prvi put boravi u Novom Sadu. On se sreo na sastanku sa donosiocima odluka u Novom Sadu i to gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, pokrajinskom sekretarkom za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Draganom Milošević, članom Gradskog veća za kulturu Daliborom Rožićem, ali i predsednicom Upravnog odbora i direktorom fondacije „Novi Sad 2021“ Tijanom Palkovljević Bugarski i Nemanjom Milenkovićem. Dosadašnje rezultate, projekte koji promovišu i podstiču očuvanje bogatog kulturnog nasleđa u Novom Sadu i buduće planove projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“  predstavio je Vuk Radulović, rukovodilac sektora za međunarodnu saradnju.

Tokom obraćanja medijima, evropski komesar Navračič je izjavio: „To što će Novi Sad 2021. godine biti Evropska prestonica kulture je značajno kako za Srbiju, tako i za građane Evropske unije, zato što će Novom Sadu omogućiti da makar te godine bude deo Evropske unije i da uspešno obeleži sve one vrednosti koje EU sama po sebi obeležava. Posle sastanka mogu da potvrdim da su vlasti na svim nivoima, kao i tim Fondacije, spremno stali iza ovog velikog projekta. Uverili su me da su uradili, ali da i dalje rade sve što je u njihovoj moći kako bi taj projekat sproveli do kraja na najbolji način. Nadam se da ću i ja kao građanin Mađarske, zemlje suseda, imati priliku da uživam u programima 2021. godine koja će biti spektakularna kako za Novi Sad i Srbiju, tako i za Evropsku uniju“.

U susret dvogodišnjici titule Evropske prestonice kulture, Fondacija „Novi Sad 2021“ organizovala je konferenciju „Evropi u nasleđe“ kojom se priključuje panevropskoj inicijativi obeležavanja godine kulturnog nasleđa. Dvodnevna konferencija ugostiće i Snešku Kvadflih-Mihailović (Sneška Quaedvlieg-Mihailović), generalnu sekretarku organizacije „Evropa Nostra“, vodeće organizacije koja promoviše kulturno i prirodno nasleđe Evrope i koja važi za „glas svih onih koji veruju da je kulturno nasleđe osnova ekonomije, društva, kulture, životne sredine i dobrobiti za budućnost Evrope“.

Naredne tri godine obeležiće šest gradova iz okruženja koji će nositi titulu evropske prestonice kulture: Matera i Plovdiv 2019, Rijeka 2020. i Temišvar, Elefsina i Novi Sad 2021. godine. Odlukom da ova dva visoka EU predstavnika posete isklučivo Novi Sad potvrda su podrške uspešnom i dobrom rada na implementaciji projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.