PODGORICA – Skupština Crne Gore nije prihvatila predlog Demokratskog fronta da se uvede novi praznik, 13. novembar kao dan Petra Drugog Petrovića Njegoša, prenosi portal IN4S. Komentarišući takvu odluku lider Demokratske narodne partije Milan Knežević kazao je da poslanici DF neće ubeđivati Demokratsku partiju socijalista o značaju Njegoša za istoriju Crne Gore, podsetivši da je sličan predlog imala ranije Vlada Duška Markovića, ali da je bila prinuđena da ga povuče i to “samo zbog toga što je Bošnjačka stranka, koja je tas na vagi, ovoj krnjoj i veštačkoj većini, saopštila da ga neće glasati”.“Da smo mi tog dana bili u Skupštini Crne Gore, mi bismo glasali za predlog Markovića”, rekao je Knežević.

Dodao je da je posledica takve politike i to da Bošnjaci, ne samo što neće da glasaju za dan Njegoša, nego insistiraju i na promenama državnih simbola “u zemlji gde je 75 posto ljudi pravoslavne veroispovesti”. S druge strane, pomenuo je, danas se u Skupštini Podgorice po hitnom postupku donosi odluka o podizanju spomenika Josipu Brozu Titu.

“Titu po hitnom postupku, a za Njegoša treba da razmislite. Kako hoćete, za Njegoša vas moliti nećemo”, zaključio je Knežević.

Tanjug