NOVI SAD – Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tokom jeseni 2018. godine započela je nekoliko novih projekata, među kojima se ističu aktivnosti u vezi sa digitalizacijom, ali i inkluzivni, kao i programi u okviru konkursa „Publika u fokusu“, podržani odstrane Fondacije „NoviSad 2021 – Evropskaprestonicakulture“. Njihovom realizacijom ide se u susret i OmladinskojprestoniciEvropeNoviSad 2019 – OPENS.

Ka jedinstvenoj bazi podataka muzejskih institucija

ProjektomImplementacija jedinstvenog informacionog sistema sa ciljem digitalizacije kulturnog nasleđa Spomen-zbirka Pavla Beljanskognastavlja višegodišnje procese digitalizacije svojih fondova. Integracija postojeće baze podataka Spomen-zbirke u okviru jedinstvenog informacionog sistema doprineće uspostavljanju mehanizma univerzalnije baze podataka za muzejsko-galerijske prostore, kao i njenom daljem razvoju.
Sredstva za realizaciju projekta obezbeđena su na Konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2018. godini, Ministarstva kulture i informisanja.

Projekti za podsticanje razvoja publike

Dva projekta Spomen-zbirke Pavla Beljanskog posvećena mladima započinju ove godine zahvaljujući sredstvima koja su delom obezbeđena na konkursu Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ pod nazivom „Publika u fokusu“ i trajaće i tokom 2019. godine.
– Projekat Muzej mladih biće realizovan kroz tri radionice učenika iz novosadskih stručnih srednjih škola i gimnazija. Radionice su posvećene kreiranju izložbe, filma i pozorišne predstave, a prethodi im formiranje „Veća mladih“ koje će aktivno učestvovati u razradi i promociji među vršnjacima.Partneri u realizaciji su Udruženje građana „Umivanje“ i Teatar mladih „Mišolovka“.
– Projekat Teach Art Learn Englishse realizuje uz stručnu saradnju kustosa i nastavnika engleskog jezika (teacher trainers), članova Udruženja nastavnika engleskog jezika ELTA. Cilj je da se približi kulturna baština Spomen-zbirke Pavla Beljanskog mladima uzrasta od 13 do 18 godina, uz aktivno učenje stranog jezika. Edukativni sadržaj će kroz šest radionica do kraja 2018. godine biti predstavljen učenicima na dinamičan, tematski obrađen način.

Projekat pod nazivomMuzej za sve osmišljen je kako bi se saznanja o umetnosti i umetnička dela u novosadskim muzejima približili osobama sa invaliditetomsvih uzrasta, kao i da bi im se kroz edukaciju i rehabilitaciju,te njihovu intergraciju u društvenu zajednicu omogućio kvalitetniji i sadržajniji svakodnevni život. Projekat je namenjen osobama s oštećenjem sluha, a koncipiran je tako da ga kroz aplikaciju i drugi deo aktivnosti može pratiti i ostala populacija. Ideja je da projekat ujedinimuzeje Novog Sada – Muzej Vojvodine, Galeriju Matice srpske i Spomen-zbirku Pavla Beljanskog. Osim ova tri muzeja partneri projekta su Savez gluvih i nagluvih Vojvodine i Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik.
Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u celini je podržala i ovaj projekat i time obezbedila sredstva za njegovu realizaciju putem Javnog konkursa za sufinansiranje projekata za povećanje pristupačnosti ustanova kulture u gradu Novom Sadu i Zoni 021 u 2018. godini.