NOVI SAD – Nakon što se Novi Sad našao na trećem mestu najboljih gradskih destinacija za 2019. godinu po oceni vodeće turističke medijske kompanije “Lonely planet”, gradonačelnik tog grada Miloš Vučević kaže da mu je drago što se Novi Sad našao na tako eminentnoj listi.

“To je potvrda da Srbija ima daleko bolji imidž nego što smo nažalost imali nekih prethodnih godina i decenija”, rekao je Vučević gostujući na RTS.

Istakao je da su tome doprineli i epiteti koje je Novi Sad poneo, kao Evropska prestonica mladih i kulture.

“To je ono što smo pričali koliko su bitne stvari koje smo radili, koje se rade, koje su aktuelne. Zašto su ti procesi bitni za celu državu, naravno i za Novi Sad”, rekao je gradonačelnik.

On ističe da Novosađani mnogo pozitivnije pričaju o gradu sa strancima, dok među sobom iznose kritike i razgovaraju o stvarima koje treba popraviti.

“To je prirodno i to je okej. Gledamo šta ne valja u gradu i šta treba popraviti. Nikada ne možete imati idealno stanje, ali težimo da grad bude bolji, lepši, uredniji, čistiji”, rekao je Vučević.

Po pitanju o ograničenju vremena izlaska za mlade, tzv. policijskom času, Vučević kaže da to nije vezano za bezbednost, već je dobra namera Koordinacionog tela za prevenciju nasilja među mladima da izađe sa nekim idejama.

“Oni su praktično preneli, prekopirali islandski model. Ja sam veliki protivnik da iz Novog Sada čujete vesti o policijskom času. Ja sam zagovornik politike da donosite vest da je Novi Sad među top tri destinacije za 2019. godinu”, rekao je Vučević.

On je istakao da ne smatra da se deca mogu vaspitavati administrativnim merama.

“Postavlja se logičko pitanje. Hipotetički, da izbacimo decu iz kafića, oni će ostati na ulicama. Ako njihovi roditelji ne brinu gde su, ako im je svejedno gde i kako provode vreme u kasnim noćnim satima, oni neće otići kući posle toga, verovatno će biti negde na javnim prostorima i opet provoditi vreme. Nisam siguran da postižemo efekat”, rekao je gradonačelnik Novog Sada.

Ističe da je od policijskog časa bitnije vršiti bolju kontrolu nad važećim zakonskim regulativama, u vidu zabrane prodaja alkohola i duvana maloletnicima.

“Neću da imamo zabrane, već korektan preventivni nastup. Izaći ćemo sa konkretnim merama, a mislim da 5. novembra imam sastanak sa koordinacionim telom. Oni će doći da mi predstave njihov plan, ja ću im reći šta mislim o tome i nakon toga ćemo objaviti neke mere”, rekao je Vučević, dodajući da je ubeđen da će građani podržati neke od mera.

Kako kaže, u toku su razgovori sa investitorima koji su zainteresovani za Novi Sad.

“Novi Sad ima potrebu da dobija dalje investicije, kao što je bio Istraživačko-razvojni centar Kontinentala. Nama za taj profil zanimanja trebaju novi poslodavci, nova radna mesta.

RTV

Foto: Internet