NOVI SAD – Povodom 23. oktobra Dana oslobođenja Novog Sada, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić zajedno sa delegacijom Vojske Republike Srbije, Gradskog odbora SUBNOR i Rezervnim vojnim starešinama položili su vence na Spomen groblju i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.

Naš Novi Sad je utemeljen na slobodarskoj tradiciji koju su nam ostavili naši preci, znani i neznani junaci koji su položili svoje živote i ulagali ono najvrednije što imaju da bismo mi danas živeli u slobodi i miru. Svi mogu da budu spokojni, da znaju, upamte i dobro razmeju da ćemo mi te naše temelje slobode čuvati i nadziđivati, praveći još bolje, humanije, razvijenije i naprednije društvo. Danas obeležavamo 74 godine od oslobođenja Novog Sada od fašizma, oslobođenje grada heroja, grada stradalnika u Drugom svetskom ratu, ali sa jasnom vizijom o budućnosti našeg grada i države. Ceneći i poštujući slavne dane naše prošlosti mi nismo zarobljeni u istoj, nego nam je ona putokaz šta treba da radimo u sadašnjosti i kuda da se krećemo u budućnosti. Novi Sad i cela Srbija mogu i moraju biti ponosni na slobodarsku tradiciju, apsolutno čistu antifašističku borbu i činjenicu da smo mi u dva svetska rata bili uvek na strani pobednika, a pre svega na strani istine i pravde. Ne smemo zaboraviti stradanja Novog Sada od 1941. do 1944. godine, kao ni neke stvari koje su se dešavale kasnije, a koje nisu bile najbolje. Ipak, nijedan pojedinačni incident, neki loš događaj ili loš pojedinac ne mogu da umanje, ni za jedan promil, veliku pobedu Narodnooslobodilačke vojske, ali i veliku pomoć koju smo imali od Crvene armije i drugih saveznika oslobađajući naše gradove i našu državu – rekao je gradonačelnik Vučević.

Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu obeležava se svake godine i to povodom 23. oktobra 1944. godine, kada su borci Novosadskog partizanskog odreda oslobodili Novi Sad, a iz njega se povukle poslednje fašističke okupacione trupe.