NOVI SAD – Povodom obeležavanja godišnjice rođenja Josipa bana Jelačića u Kulturnom centru Novog Sada održana je prezentacija DVD „Hrvatski spomenici kulture u zagrljaju Dunava“ u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra iz Novog Sada. Prezentaciji je prisustvovao član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić.

-Film koji ćemo imati priliku da danas pogledamo je pre svega svedočansto o gradu Novom Sadu, o njegovom nastanku, kao i svim izuzetnim ljudima koji su svojim delima učinili da Novi Sad danas izleda ovako. Novi Sad je multinacionalna i multikulturalna sredina i kao takav oduvek je negovao dobrosusedske odnose sa svima koji su živeli i žive u njemu – rekao je Aleksandar Kravić i dodao da aktuelna gradska vlast ima odličnu saradnju sa Hrvatskim kulturnim centrom iz Novog Sada sa kojim je dosad uspešno realizovala više značajnih projekata u raznim oblastima.

U ime Hrvatskog kulturnog centra prisutnima se obratio Ivan Horvat koji je rekao da Hrvatski kulturni centar radi na očuvanju spomenika hrvatske kulture, govora i običaja Hrvata u Srbiji sa ciljem da šira javnost bude upoznata sa spomenicima hrvatske kulture i poznatim Hrvatima koji su rođeni, stvarali i radili u Srbiji.

-Na današnji dan u Petrovaradinu rođen je ban Josip Jelačić. Na Uspenskom groblju sahranjen je Josip Runjanin, kompozitor hrvatske himne „Lijepa naša domovino“, a u Petrovaradinu je živio i stvarao Franjo Štefanović čija se opera smatra prvom operom u svetu napisanom za decu- rekao je Ivan Horvat.

Hrvatski kulturni centar iz Novog Sada od svog osnivanja 1999. godine organizuje različite humanitarne akcije i slikarske kolonije.

-Ove godine je organizovana humanitarna slikarska kolonija „Poklon za budućnost“ čiji je pokrovitelj bio Grad Novi Sad, a na kojoj su učestvovali hrvatski slikari iz Hrvatske i Srbije. Novac koji smo dobili od prodaje slika upotrebljen je u humanitarne svrhe. Porodilištu u Novom Sadu kupljeni su laboratorijski inkubator i bezkontaktni toplomeri, a slike koje nisu prodate krase sobe porodilišta u Novom Sadu- rekao je direktor Hrvatskog kulturnog centra Dragan Ilić i zahvalio Gradu Novom Sadu na podršci koju im pruža u mnogim značajnim projektima, među kojima je film „Hrvatski spomenici kulture u zagrljaju Dunava“.