NOVI SAD – Jubilej Instituta za ratarastvo i povrtarstvo je za ponos i poštovanje, pre svega zbog svih onih koji su ovaj institut stvarali i razvijali, i koji to čine i danas, kao i zbog rezultata koje je on ostvario tokom osam decenija svog neprekidnog trajanja, rekao je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On je na svečanosti održanoj u Srpskom narodnom pozorištu povodom obeležavanja 80 godina postojanja i rada tog instituta, dodao da je posebnu ulogu u razvoju te ustanove imala neposredna veza sa poljoprivrednim proizvođačima, koji sorte i hibride selektirane u njoj gaje na svojim njivama.

„Njihova polja su i provera i potvrda onog što vi stvarate na Institutu. To je obrazac saradnje nauke i privrede kakav želimo i u svim drugim oblastima i koji ćemo podržati svim sredstvima koja su nam na raspolaganju“, istakao je predsednik Mirović.

Bez takve saradnje, interakcije naučnih dostignuća i njihove praktične primene, teško može da se ostvari nivo razvoja naše zemlje kojem težimo i za koji imamo kapacitete, a u čemu upravo poljoprivreda ima posebno mesto, ocenio je predsednik Mirović.

„Novi Sad ima čime da se ponosi, Institut za ratarstvo i povrtarstvo je najbolji primer povezivanja nauke, tehnologije i poljoprivrede, i zato je Vlada Srbije ovaj institut proglasila institucijom od nacionalnog značaja, istakla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je ovom prilikom da je Institut lider i simbol ne samo Novog Sada već i cele zemlje, i jedna od najvažnijih karika u agraru, koji je, kako je rekao naša velika šansa za budućnost.

U proteklih 80 godina Institut je od skromne istraživačke stanice izrastao u moćnog giganta evropske i svetske poljoprivredne nauke i svojim radom omogućio prehrambenu sigurnost građana, izjavila je direktorka Instituta Svetlana Balešević Tubić.