NOVI SAD – S namerom da ukaže na značaj prisustva kulture i umetnosti u odrastanju deteta u plemenitu i obrazovanu osobu, Galerija Matice srpske otvorila je svoja vrata najmlađim posetiocima i njihovim roditeljima, i pripremila za njih poseban program pod nazivom Odrastanje uz umetnost – Beba u Galeriji koji podrazumeva besplatan ulaz za roditelje sa bebama svakog utorka u Galeriju Matice srpske i koncerte za bebe svake prve subote u mesecu.
Program je namenjen roditeljima i bebama sa željom da im omogućimo kvalitetno provođenje slobodnog vremena uz kulturu i umetnost. Svakog utorka ulaz u Galeriju Matice srpske za roditelje sa bebama je slobodan, a najmlađima je omogućeno puženje, igranje, plakanje, smejanje i uživanje u umetnosti. Prostor Galerije je zahvaljujući podršci Vojvođanske banke – OTP grupa prilagođen potrebama majki sa bebama – na raspolaganju su fotelja za dojenje, prostor za pripremu hrane, povijalica za bebe, igračke u Dečjoj sobi, kao i suveniri za bebe u Muzejskoj prodavnici.
U saradnji s Beogradskom filharmonijom i Muzičkom omladinom Novog Sada u Galeriji Matice srpske je u subotu 6. oktobra 2018. godine održan prvi koncert za bebe i njihove roditelje (u dva termina, u 11.00 i u 12.30 sati). Orkestar Beogradske filharmonije na čelu sa dirigentom Aleksandrom Kojićem izveo je specijalno za bebe uzrasta do 2 godine tridesetominutnu Simfoniju uspavanki. Najmlađi Novosađani su uživali u najlepšim uspavankama, upoznali se sa čarobnim svetom klasične muzike i uživali sa roditeljima u prostoru Galerije Matice srpske. Svaka beba je na poklon dobila radosnicu Beba u Galeriji. Prvi koraci uz umetnost i ostavila otisak ruke.
Sledeće muzičko druženje sa bebama zakazano je za 3. novembar 2018. godine, u terminu od 11.00 do 12.30 sati.