NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine i Grad Novi Sad u saradnji sa projektom ”Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza”, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj, organizovali su Prvu godišnju konferenciju lokalnih skupština koja se održava 18. i 19. oktobra u Novom Sadu.

Kako se moglo čuti u uvodnom delu, u fokusu konferencije su digitalizacija, modernizacija E-uprave, kao i mehanizama za veću participativnost građana u radu parlamenata svih nivoa vlasti, a posebno na nivou lokalnih samouprava.

– Novi Sad je počastvovan što je domaćin i suorganizator ovog događaja, čiji je opšti cilj unapređivanje rada lokalnih parlamenata i njihova bolja korespondencija, posebno zato što su oni uvek prva adresa građanima i nose visok nivo sprovođenja odluka, ne samo sa lokalnog nego i sa centralnog nivoa. Pred nama su brojni zakoni i odluke koje ćemo morati da primenimo, ali akcenat konferencije mora biti usmeren na to kako da gradske i opštinske uprave učinimo otvorenijim i dostupnijim za građane, i da nakon izbornog procesa ne dolazi do prekida otvorenog dijaloga. To zvuči jednostavno, a u praksi ima izazova, međutim siguran sam da možemo pravilno da odgovorimo na taj zadatak, i to isključivo zbog naših građana koji su nosioci suvereniteta države, svakog grada i opštine. Ovo je samo početak procesa koji će trajati i biće konkretnih mera koje će poboljšati komunikaciju, E-upravu i sprovođenje strateških ciljeva – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da će dve trećine mera koje treba da se realizuju u procesu evrointegracija biti sprovođene na lokalnom nivou, te da gradovi i opštine za to moraju biti adekvatno pripremljeni.

Potpredsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Damir Zobenica izjavio je da Kancelarija UNDP i Švajcarska vlada pružaju punu podršku Skupštini Vojvodine u modernizaciji rada. Kako je objasnio, zahvaljujući tome potpuno je opremljena sala na drugom spratu sa najsavremenijim tehničkim uređajima.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je to ministarstvo uvažavalo parametre četvrte industrijske revolucije, digitalizacije i ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, radeći na izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

– Doveli smo do toga da sprovođenje javne rasprave u postupku priprema odluke o investicionom delu budžeta postane imeprativna norma, a sada je zakonom propisano unapređivanje procesa komunikacije sa zainteresovanom javnošću – kazao je Ružić.
Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić istakao je da je Interparlamentarna unija pohvalila tu instituciju za uspešnu implementaciju e-parlamenta i uvođenje dvosmerne komunikacije sa građanima putem internet portala.

Predstavnicima gradova i optina Srbije koji učesutvuju u radu Konferencije, takođe su se obratili potpredsednik Vlade AP Vojvodine Đorđe Milićević, rukovodilac Odeljenja za demokratsko upravljanje Švajcarske kancelarije za saradnju Saša Miler i zamenica Stalnog predstavnika UNDP Steliana Nedera.