NOVI SAD – Svečana akademija povodom 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine kraljevini Srbiji održana je sinoć u zgradi Platoneuma Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu. Prisutnima se najpre obratio predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović, a zatim su pozdravne reči uputili: arhimandrit Isihije Rogić episkop mohački, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Obraćajući se prisutnima, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, naglasio je da, koliko god je ovo jubilej i praznik stanovnika Vojvodine, to je na slavu i čast cele Srbije, Srpske akademije nauka i umetnosti i Srpske pravoslavne crkve.

„Upravo, više od simbolike naše radosti u jedinstvu jeste i to da je, pored Pokrajinske vlade, pokrovitelj i počasni predsednik Odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić“, rekao je Milošević i dodao „kažem, više od simbolike, jer sve više živimo vreme u kome – ništa ne čini čoveka tako srećnim, kao pošteno uverenje da je dao sve od sebe“. Upravo navedenim rečima Mihajla Pupina, posebno onim da je „neuspeh predah za buduću pobedu“, sećamo se brojnih intelektualaca koji su vekovima iza nas na braniku nacionalne i državotvorne ideje“, istakao je Milošević, opominjući da jedino čuvajući sećanje na prošlost „stražarimo nad odlukama Velike narodne skupštine“.