ZRENJANIN – Svečanim presecanjem vrpce u Zrenjaninu je danas zvanično pušten u rad prošireni pogon u okviru fabrike “Novares Srbija” za proizvodnju plastičnih komponenti za automobilsku industriju, u kojem će posao dobiti još 50 ljudi.

Vrpcu su zajedno presekli ministar privrede Goran Knežević, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, generalni direktor kompanije ”Novares” Pjer Bule, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini

Reč je o francuskoj multinacionalnoj grupaciji “Novares”, koja je u Srbiji počela delatnost pre nekoliko godina na Lazarevačkom drumu, kraj magistralnog puta Zrenjanin – Vršac, a u sastavu Slobodne zone.

Proširenjem od 3.000 metara kvadratnih, celokupni prostor fabrike je uvećan za jednu trećinu, a novi deo je opremljen poslednjom tehnologijom i robotima,uključujući i pet presa za brizganje i čistu sobu za dve nove proizvodne linije koje će proizvoditi komponente motora (water outlet) koristeći tehnologije infracrvenog zavarivanja, automatskog ugrađivanja komponenti i metode za proveru curenja.

“Novares” će u ovoj fabrici 2019. godine povećati broj zaposlenih sa sadašnjih 190 na 240.

Projekat proširenja, vredan 5.250.000 evra, sproveden je uz podršku Pokrajinske vlade (200.000 evra) i Vlade Srbije (300.000 evra).

Kompanija “Novares” najveći deo svojih komponenti plasira “Fijatu Srbija” preko kragujevačke Slobodne zone. Radi još za pogone francuske grupacije PSA u Slovačkoj i Iranu, za rumunsku Dačiju i grupu Jaguar-Land Rover u Austriji.

Izvor: RTV

Foto: Internet