NOVI SAD – U okviru pratećeg programa izložbe Percepcije. Žena po meri društva? ovog petka i subote u Galeriji Matice srpske posetioce očekuje zanimljiv program:

U petak 2. novembar u 18.00 sati biće održano predavanje Modla za ženu Jelene Mitrović sociološkinje i Sonje Bajić, ilustratorke. Kroz predavanje biće predstavljen projekat i knjiga Kakva ženska koji sadrže priče o ženama sa jugoslovenskog prostora koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno. Autorke projekta Jelena Mitrović i Sonja Bajić osvrnuće se na prezentaciju žena mahom o umetnicama koje su predstavljene u projektu ali i o Kakvim Ženskama koje su se bavile promovisanjem drugih žena, njihovih rukotvorina i njihovog rada. Koje su to žene koje menjaju društvo, šta su nam ostavile u nasleđe, na koji način su posmatrane nekad i danas, čime su šokirale javnost, da li su one bile žene po meri (svog) društva i šta je od njih očekivano a šta im se zameralo  neka su od pitanja na koja će publika imati priliku da sazna odgovor.

U subotu, 3. novembar u 18.00 sati biće održano predavanje U susretu sa delom Ljubice Cuce Sokić i Milene Pavlović Barili. Kao deo ciklusa predavanja o životu i stvaralaštvu britanskih i srpskih umetnica, dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti i profesor emeritus, govoriće o dve značajne umetnice  Ljubici Cuci Sokić i Mileni Pavlović Barili. Ove dve umetnice imale su veoma različite životne priče  dok je Ljubica Sokić bila duboko ukorenjena u beogradsku, srpsku i jugoslovensku kulturnu scenu, Milena Pavlović Barili je izgradila međunarodnu karijeru. Kroz predavanje će biti predstavljene njihove umetničke i životne sudbine kao i njihove različite likovne poetike.

Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan.