FUTOG – Dušan Šijački, publicista, novinar i književnik, dobio je svoju bistu u dvorištu Kulturnog centra “Mladost” u Futogu. Bista je delo vajara Vladimira Jokanovića, a svečano ju je otkrio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Novinar, Dušan Šijački, rođen je u Futogu 11. marta 1882. godine. Radio je kao novinar u pisanim medijima, a poznat je i po tome što je izdao “Balkanske novine”, koje su bile prvi srpski tabloid. Postavljanje njegove biste u rodnom gradu, iniciralo je Društvo novinara Vojvodine.

“Tako smo preuzeli obavezu da u našem svakodnevnom radu, uz nastojanje da promovišemo i unapređujemo profesionalne standarde i položaj novinara i medijskih radnika, promovišemo i od zaborava čuvamo domete naših preteča, među kojima Dušan Šijački ima posebno mesto”, kaže Petar Kočić, predsednik Društva novinara Vojvodine.

Spomen-bista otkrivena je 60 godina nakon smrti ovog prestižnog književnika i 100 godina nakon prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, čime se otklanja velika istorijska nepravda, kaže gradonačelnik.

RTV (Milena Kadić)