NOVI SAD – U okviru 51. Međunarodnog sajma turizma, na Novosadskom sajmu Privredna komora Vojvodine (PKV), zajedno sa poslovnim partnerima i privrednicima iz Vojvodine, Hrvatske, Republike Srpske, Rumunije i Slovenije, predstavlja se na svom štandu u hali „Master“. Sajam traje do nedelje, 7. oktobra 2018. godine.
„Zajednički nastup na Sajmu smo organizovali u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, Privrednom komorom Bijeljina, Privrednom komorom Županije Arad iz Rumunije, Štajerskom privrednom komorom Maribor iz Slovenije i Županijskom privrednom komorom Rijeka iz Hrvatske. Želja nam je da se saradnja koju smo uspostavili sa komorskim sistemom u regionu, odrazi na uspostavljanje, pre svega, poslovne saradnje u oblasti privrede i povezivanju privrednih subjekata“, rekao je predsednik PKV Boško Vučurević.

Porodica Petrović iz sremskog sela Jarak predstavila je danas svoje turističko ugostiteljsko domaćinstvo „Etno kuću – Tošina kuća“, koja je prethodne godine dobila plaketu PKV za kvalitet usluga u 2016. godini. Domaćin „Tošine kuće“ Budimir Petrović rekao je danas da je značajna podrška koju im pruža PKV.
„Učešće na ovakvim sajamskim manifestacijama, mnogo nam znači, jer tako dolazimo do sve većeg broja potencijalnih turista, možemo u direktnom kontaktu, i domaćim i stranim turistima, da predstavimo našu ponudu. Pre 18 godina smo krenuli u realizaciju ove ideje i sa 1000 turista, došli smo do cifre od 10.000. Uglavnom nas posećuju strani turisti, koji čine 80 odsto, a dolaze najviše iz skandinavskih zemalja“, rekao je Petrović. Dodao je da im je u planu izgradnja smeštajnih kapaciteta, kao ključnu stavku u poslovanju, naveo je tradicionalnu kuhinju.

Tokom drugog dana Sajma, 5. oktobra 2018. godine, Privredna komora Republike Srpske, u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske, predstaviće najznačajnije turističke potencijale, kao što su Olimpijski centar Jahorina, posebno aktuelan za posetioce ovog Sajma s obzirom na predstojeću zimsku turističku sezonu, zatim turističku ponudu Istočnog Sarajeva, Trebinja, Bijeljine, Laktaša, Rehabilitacioni centar „Vilina vlas“ i drugih. Štajerska privredna komora će se predstaviti zajedno sa Udruženjem malih hotela Štajerske oblasti, a Županijska komora Rijeka predvodi delegaciju koju čine sedam hotela iz njihovog regiona.
„Za sve njih ćemo, drugog dana Sajma organizovati poslovne susrete i bilateralne razgovore sa našim turističkim agencijama zainteresovanim za kreiranje turističkih programa za ove regione od 11.00 časova u PKV, odmah nakon pres konferencije koja počinje u 10.30 na štandu PKV u Master hali“, rekao je Vučurević i pozvao sve zainteresovane da posete štand PKV.