BEOGRAD – Nagrada 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga za najboljeg izdavača ravnopravno je pripala “Prometeju” iz Novog Sada i “Službenom glasniku” iz Beograda, saopštio je danas žiri. Za izdavački poduhvat godine proglašena je knjiga “Crnjanski – biografija jednog sećanja” Mila Lompara koju je objavilo Izdavačko preduzeće “Pravoslavna reč” iz Novog Sada.

“Milo Lompar izvrsnim esejističkim stilom osvetljava životnu putanju velikog pisca i njegov položaj u srpskoj kulturi. Ukrštanjem različitih sadržaja – biografskih, književnih, političkih – u sudbini Miloša Crnjanskog, ova izvrsno opremljena i ilustrovana monografija predstavlja značajan doprinos u našoj književnosti i kulturi”, ocenio je žiri.

U najužem izboru su bili i “Zavod za udžbenike” (Beograd), Srpska književna zadruga (Beograd) i “Eduka” (Beograd), a odluku je doneo žiri u sastavu prof. dr Dragan Simeunović (predsednik), prof. dr Slobodan Kanjevac, mr Milica Lilić, prof. dr Tiodor Rosić i Želidrag Nikčević

U obrazloženju stoji da je “Prometej” godinama jedan od najrelevantnijih srpskih izdavača, koji objavljuje kapitalna lingvistička izdanja, izuzetna istoriografska i književna dela domaće i strane poezije i proze, prepoznatljiv po izuzetnim monografijama, a posebno se ističe 60 objavljenih naslova u ediciji “Srbija 1914-1918” i izuzetan doprinos srpskoj lingvistici daje knjigom Miloša Okuke “Srpski dijalekti”.

Tanjug