Iako neophodan začin, postoje razne namirnice i  začini koji mogu zameniti so, pošto je so lošeg uticaja na zdravlje.

Biljke – natrijuma nema samo u soli nego i u biljkama. Sveže ili suve začinske biljke mogu pojačati ukus hrane i smanjiti potrebu za soljenjem. Peršun, mirođija, bosiljak, đumbir, lovor, origano, kim, korijander…

Beli luk, biber i paprika – beli luk je savršena zamena za so, a posebno onaj sušeni, u prahu. Ili možete da ga pomešate sa malo bibera, bosiljka, crvene paprike i majčine dušice, izmiksate ih u blenderu i napravite idealnu kombinaciju kao zamenu za so

Slani začin od celera – napravite sami najzdraviju zamenu za so – naseckajte celer i stavite ga u rernu da se osuši na najnižoj mogućoj temperaturi. Potom ga stavite u blender i miksajte par minuta, sve dok ne dobijete prah. Pomoću levka sipajte ga u slanik i imaćete spremnu so od celera.

Začini za povrće – salate, čorbe i druga jela začinite limunovim sokom, jabukovim sirćetom, začinskim biljem i neće biti potrebe za soljenjem. U kuvana jela dodajte semenke suncokreta koje zbog natrijuma imaju slankast ukus.