NOVI SAD – Konferencija pod nazivom ”Strateško planiranje u kulturnim ustanovama” održana je u Velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada, u organizaciji Gradske uprave za kulturu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Fondacije ”Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture”.

Konferencija je realizovana u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja Grada Novog Sada za period 2016-2026. godine i prvim dvogodišnjim Akcionim planom, a u okviru aktivnosti projekta ”Novi Sad 2021 – EPK”. Događaj je okupio predstavnike gradskih, pokrajinskih i republičkih kulturnih ustanova sa sedištem u Novom Sadu i Vojvodini, delegate zavoda za nacionalne manjine, kulturne delatnike i predstavnike umetničke scene, a u uvodnom delu prisutnima su se obratili resorni član Gradskog veća Dalibor Rožić, Pokrajinska sekretarka Dragana Milošević i direktor Fondacije Nemanja Milenković.

Rožić je tom prilikom napomenuo da je Strategija usvojena pre nešto više od dve godine, da je od tada učinjeno mnogo na njenoj realizaciji, i istakao da je veoma važno da svi akteri kulture funkcionišu u što boljoj koordinaciji.

– Nakon usvajanja Strategije, kandidovali smo se i osvojili titulu EPK, osnovali dve nove ustanove kulture, i to Kulturni centar u Rumenki i Novosadski dečji kulturni centar. Takođe formirali smo ”Fondaciju 2021”, potom Forum za kulturu, radno telo za bolju komunikaciju Gradske uprave i svih aktera, a uveli smo novine i u projektnom finansiranju. Kada je reč o infrastrukturnim procesima u toku je izgradnja prve koncertne dvorane, realizacija projekta Omladinski kreativni polis, otvaramo nove kulturne stanice, urbane džepove kulture, a preduzima se i ozbiljna revitalizacija podgrađa Petrovaradinske tvrđave – naglasio je Rožić.

Prema oceni Pokrajinske sekretarke Dragane Milošević ova Konferencija ima istorijski značaj jer su se prvi put okupile gradske i pokrajinske ustanove sa zajedničkim ciljem da naprave petogodišnje planove razvoja u skladu sa evropskim standardima.

Nemanja Milenković rekao je da Konferencija predstavlja jedinstven slučaj da se ustanove kulture u toj meri uključe u projekat EPK, i pojasnio da nije reč o projektu Fondacije koja je zapravo most povezivanja svih aktera kulture kako bi se kao Grad u tom smislu najbolje predstavili. On je istakao da su po tradiciji ustanove kulture manje fleksibilne i dinamične od NVO sektora, pa da je i ovo način da se modernizuju i prilagode evropskim standardima, jer će to imati dalekosežne povoljne efekte za kulturu uopšte.