SARAJEVO – U BiH će sutra biti održani izbori, osmi na svim nivoima vlasti od proglašenja nezavisnosti te države 1992. godine. Predizborna tišina počela je jutros u sedam  sati, i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 19  časova. Izbori će biti sprovedeni bez prethodne promene Izbornog zakona, koji je, inače, proglašen neustavnim, što ove izbore, prema oceni stručnjaka, svrstava u najnezvesnije od završetka rata. Osim neizmenjenog izbornog zakonodavstva, tamošnji mediji kao problem navode i biračke spiskove koji nisu prečišćeni, pa je u njima i veliki broj umrlih ili raseljenih. Upozoravaju i da su najveće zloupotrebe moguće prilikom glasanja u inostranstvu.

Takođe, ovi izbori kao i prethodni se održavaju bez sprovedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, pa predstavnici nacionalnih manjina neće moći biti da budu birani prvenstveno za članove Predsedništva BiH i delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, na indirektnim izborima koji se sprovode nakon opštih. Poslednje istraživanje o izlaznosti na predstojeće izbore pokazalo je da će ona biti manja u odnosu na sve dosadašnje, do 50 odsto. .

U postojećim okolnostima procenjuje se realnim da BiH novu vlast nakon izbora dobije do proleća naredne godine. Za izbore su se prijavile 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata. U Centralnom biračkom spisku, sa stanjem na dan 23. avgusta 2018, u BiH je upisano 3.278.908 građana sa pravom glasa. Broj registrovanih glasača u Federaciji BiH bio je 2.092.336, a u Republici Srpskoj 1.260.597.

Deo regionalnih medija smatra da bi nakon izbora mogla da usledi velika politička kriza u celoj državi, a pre svega u Federaciji BiH.