NOVI SAD – Događajem „24 sata Svilara“ 23. oktobra u Novom Sadu započeo je život još jedne kulturne stanice koja, nakon dve kulturne staniceEđšeg i Karavan, u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ doprinosi decentralizaciji kulturnih sadržaja u gradu.
Nekadašnja fabrika za bojenje svile, kao jedan od najznačajnijih objekata industrijskog nasleđa Novog Sada, biće centralno mesto kulture Almaškog kraja koje će biti okrenuto ka kulturnom nasleđu, njegovoj reinterpretaciji kroz programe koji će pospešiti uključivanje lokalne zajednice i građana u programe kulture.

Narednog vikenda, u subotu 3. novembra na platou ispred kulturne stanice Svilara naši najmlađi sugrađani oslikavaće hoklice u okviru dečije likovne radionice „Stolica – Hoklica “ koju kulturna stanica Svilara organizuje u saradnji sa obližnjom osnovnom školom „Ivan Gundulić“.
Već od sredine novembra očekuju se zanimljivi programi u okviru društvenog centra Svilare, dok će decembarski program Svilare doneti izložbu pod nazivom „Senke i siluete“ posvećenu industrijskom nasleđu Vojvodine autorki Anice Draganić i MarieSilađi u okviru koje će biti predstavljen i istorijat Svilare, dok će ova kulturna stanica biti i polazišna tačka promocije višejezične multimedijalne mobilne aplikacije „Vodič kroz kulturno nasleđe“. Ideja aplikacije koja će biti gotova krajem godine je da građanima, ali i stranim posetiocima Novog Sada na inovativan način predstavi zdanja od kulturno-istorijskog značaja u centru grada i u Almaškom kraju, uključujući i objekat kulturne stanice Svilara. Takođe, godišnja izložba Akademije umetnosti pod nazivom „Razlike“ ove godine biće priređena u velikoj sali Svilare.

Uz sadržajan program, Svilara Almaškom kraju donosi i različite projekte uređenja i unapređenja prostora.Osim novih kulturnih sadržaja, Svilara neminovno širi opseg delovanja i na prostorno uređenje Almaškog kraja, te je planirano da ispred ove kulturne stanice nastane trg, novi prostor okupljanja sugrađana na kojem će biti postavljen spomenik kao omaž tituli „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Na realizaciji ovog umetničkog dela radiće umetnici iz Novog Sada, Temišvara i Elefsine – tri Evropske prestonice kulture za 2021. godinu. Hortikulturalno uređenje ovog kraja planirano je projektom JKP Gradskog Zelenila, kojim je predviđena obnova drvoreda u ulici Đorđa Rajkovića, kao i obnova travnjaka, a, prema projektu, ovaj kraj će biti bogatiji za 55 sadnica piramidalnog jasena i ukrasne trešnje i 152 sadnice ukrasnog šiblja.

Do sada je u okviru međunarodne mobe „Dobar za život“ održane u septembru uređen park i dečije igralište u neposrednoj blizini kulturne stanice Svilara. Tada je 12 volontera iz svih delova sveta zajedno sa stanovnicima Almaškog kraja, a uz podršku udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“ i „Almašani“ radilo na uređenju dečijeg igrališta i parkića na Podbari. Pored ovog međunarodnog kampa, a u cilju podizanja vidljivosti Svilare i uključivanja sugrađana, realizovano je i oslikavanje murala „Put svile“ na zgradi u ulici Đorđa Rajkovića.

Da kulturna stanica Svilara doprinosi ideji „kultura kao način života“ u Novom Sadu svedoče programski sadržaji, prostorni i projekti ozelenjavanja, uz koje će ova nova kulturna stanica postati jedna od najznačajnijih „tačaka“ za kulturu u gradu, i koja, kako je navela predsednica Vlade republike Srbije Ana Brnabićna svečanom otvaranju Svilare, iz Novog Sada šalje sliku „nove platforme dobre prakse oživljavanja napuštenih industrijskih oblasti koristeći kreativne industrije“.