KIKINDA – Jedna od novina u školskom sistemu Srbije jeste i umrežavanje škola, koje za cilj ima stvaranje boljih uslova za kvalitetniji rad, ali i uštedu – poručeno je na skupu povodom obeležavanja devet godina rada Centra za stručno usavršavanje u Kikindi. Na skupu je prisustvovao veliki broj direktora osnovnih i srednjih škola u Srbiji kojima je predočeno koje ih sve novine očekuju u školskoj godini.

Umrežavanje škola u Srbiji ne bi trebalo ni na koji način da utiče na učenike, jer će odeljenja ostati, ali će broj đaka uticati na to da li će pojedine škole biti spojene u jedno pravno lice. Ovakvim umrežavanjem uštedelo bi se na nepotrebnoj administraciji, kao i održavanju velikih školskih zgrada. Glavno pitanje je da li će na taj način problem nastati u manjim sredinama gde se broj dece svake godine smanjuje.

”Male sredine će proći isto kao i velike jer smo se potrudili da u kriterijumima koji su izašli za mrežu škola predvidimo i osobenosti malih sredina i da tamo gde postoje uslovi i učenici koji će pohađati te škole izađemo u susret i da omogućimo opstanak tih škola”, kaže Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra prosvete.

Osnovne škole, koje su u nadležnosti lokalnih samouprava, dobile su zadatak da kroz elaborate obrazlože važnost svog opstanka i rada. Na osnovu njihovih izveštaja lokalne samouprave su dužne da daju svoje predloge za racionalizaciju i optimizaciju školske mreže. Rok za dostavu predloga produžen je do marta naredne godine.

”Mi imamo već određen nacrt predloga mreže škola u Kikindi koji će svakako proći kompletnu javnu raspravu i mislim da će u velikoj meri unaprediti rad škola i učiniti je funkcionalnom s obzirom na to šta mi imamo u gradu”, smatra Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika Kikinde.

Na skupu koje je organizovao Centar za stručno usavršavanje u Kikindi bilo je reči i o drugim novinama u školskom sistemu, ali i o dobijanju licenci za direktore. Na taj način, stručnim skupom sa najnovijim informacijama, kikindski Centar obeležio je devet godina svog rada.

”Planovi su uvek veliki. Nikada nismo zadovoljni onim što smo uradili i sigurno ćemo težiti da još više poboljšamo svoj rad i da pomognemo školama na način na koji treba, a to je struka”, naglašava Dejan Karanović, direktor Centra za stručno usavršavanje u Kikindi.

Centar za stručno usavršavanje u Kikindi jedna je od najbolji ustanova tog tipa u Srbiji i do sada je kroz seminare i druge vidove usavršavanja prošlo nekoliko hiljada prosvetnih radnika. Centar poseduje Naučni klub i park nauke ”Vrt znanja”.

RTV