NOVI SAD – Drugi pozorišni festival jezičkih manjina sveta „Synergy“ biće održan od 5. do 12. novembra, u Novosadskom pozorištu/ Ujvideki Szinhaz. Tim povodom, u Gradskoj kući je održana konferencija za novinare na kojoj su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i direktor Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz Valentin Vencel najavili Festival.

Drago mi je što ove godine imamo priliku da najavimo drugo izdanje pozorišnog festivala jezičkih manjina sveta „Synergy“ koji je bio deo naše aplikacije za Evropsku prestonicu kulture, u Briselu 2016. godine i čiji razvoj sa velikom pažnjom i zadovoljstvom pratimo. Festival, jedinstven po svom konceptu, pokrenut je u našem gradu i predstavlja novosadsku priču, a istovremeno ima i dimenziju univerzalnosti. Verujem da će i ove godine opravdati očekivanja i da će postati jedan od značajnih i prepoznatljivih novosadskih kulturnih događaja, a Grad svojom podrškom podstiče stvaralaštvo jezičkih manjina sveta – izjavio je Dalibor Rožić.

Direktor Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz Valentin Vencel se zahvalio Gradu koji, kao osnivač omogućava postojanje i opstanak Ustanove, ali i podržava njene razvojne projekte, kao što je festival „Synergy“.

Prošle godine, na prvom Festivalu okupili smo kolege iz Astane, Bukurešta, Skoplja, Budimpešte, Bolcana, sa Krima… Mi na njih gledamo kao na osnivače Festivala. Ove godine pridružiće nam se kolege: Jermeni iz Turske, Mađari iz Ukrajine i Rumunije, Rusi iz Izraela, Jevreji iz Rumunije, Sloveni iz Italije i drugi – istakao je Vencel i dodao – Osnovna namera nam je da negujemo sličnost u različitostima i da stvorimo trajni oblik moguće saradnje. Novi Sad je spreman da bude središte jedne međunarodne asocijacije manjinskih pozorišta, da podrži naš zajednički rad i napore da u ovaj svet, opterećen suprotstavljenostima unesemo bar malo harmonije, međusobnog razumevanja, tolerancije i lepote.

Na ovogodišnjem Festivalu nastupiće pozorišne trupe koje se u svojim sredinama, na manjinskom jeziku bave malim čovekom zatečenim u velikom svetu, sa krizom identiteta, ljubavnim, socijalnim, jezičkim, političkim i drugim problemima koje ima svaki čovek. Publika će imati priliku da vidi desetak neobičnih jezičko – teatarskih kombinacija: Slovence iz Trsta, Srbe iz Budimpešte, Ruse iz Tel Aviva, Tatare iz Buinska/Rusija, Jevreje iz Bukurešta, Jermene iz Istanbula, Mađari iz Svetog Đorđa/Rumunija i Beregova/Ukrajina. Festival započinje premijerom koprodukcijske predstave “Ventilator” koju Novosadsko pozorište sprema sa Gledališčem Koper, a u okviru Festivala biće održana dvodnevna konferencija na kojoj će biti formirana Asocijacija manjinskih teatara sveta. Festival „Synergy“ je deo projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021”.