BEOGRAD – Na Pešteru su danas počele pripreme za vojnu vežbu “Vek pobednika 1918-2018”, koja će biti održana 9. i 10. novembra povodom obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata. Biće to najveća vojna vežba poslednjih godina, a pripadnici Vojske Srbije izvešće je na 10 lokacija širom Srbije, u slavu i čast srpskih junaka koji su vojevali velike bitke i odlučili ishod Velikog rata pobedonosnim pohodom od Solunskog fronta do slobode za celu Srbiju.

Pripadnike Vojske Srbije na Pešteru, koji se već pripremaju za predstojeću vežbu, danas su obišli ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Ministar Vulin rekao je za Tanjug da je “Vek pobednika” vežba koja treba da pokaže pravo stanje naše vojske i njenu punu sposobnost da zaštiti teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje i da odgovori “na baš svaku pretnju”.

“Oko 8.000 pripadnika Vojske Srbije vežbaće 9. i 10. novembra na oko 600 borbenih vozila i 24 vazduhoplova. U ovom trenutku na poligonu Pešter nalaze se pripadnici Druge brigade Kopnene vojske, koji su preuzeli svoje zadatke i pripremaju se za vežbu”, rekao je ministar za Tanjug i dodao da je stanje tehnike odlično i da je najvažnije to što je moral svih pripadnika na najvišem nivou.

“Svi su zaista spremni da sve zadatke ispune i da pokažu koliko im je stalo”, kaže ministar, uveren da je “Vek pobednika” vežba koju će, kaže, posmatrati vrlo pažljivo čitav svet.

Tanjug

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije