NOVI SAD – U okviru pratećeg programa izložbe Percepcije. Žena po meri društva? ovog petka i subote u Galeriji Matice srpske posetioce očekuje zanimljiv program:

U petak, 19. oktobra u 18.00 sati biće održano stručno tumačenje pod nazivom Umetnost po meri žene? Pogledi na istoriju ženske (samo)reprezentacija u umetnosti dr Ane Bogdanović, istoričarke umetnosti. Kroz analizu primera umetnosti predstavljenih na izložbi Percepcije – Žena po meri društva? biće ponuđen uvid u genezu ženske (samo)reprezentacije u umetnosti kao jednog od načina konstituisanja narativa o sveobuhvatnijem razvoju umetnosti i njene istorije. Centralno razmatranje ovako koncipiranog tumačenja se odnosi na pitanja mogućnosti i neophodnosti promene pogleda, ne samo na umetnost koju su stvarale žene, već i na one umetničke gestove koji za svoju temu uzimaju žensko prisustvo, na taj način upućujući na značenjsku i istorijsku višeslojnost mesta žene i njene reprezentacije u umetnosti. Posebna pažnja biće posvećena i analizi kustoskih intervencija koje su u okvirima izložbe izvedene, a koje se odnose na transistorijska sučeljavanja umetničkih pozicija.

U subotu, 20. oktobra u 18.00 sati biće održano predavanje U susretu sa delom Trejsi Emin, kao jedno u nizu predavanja posvećenih životu i stvaralaštvu britanskih i srpskih umetnica. Msr Jelena Ognjanović, kustoskinja izložbe, govoriće o radu jedne od najprovokativnijih britanskih umetnica današnjice. Trejsi Emin predstavlja najintimnija iskustva u svojim delima poput ispovesti, ističući simbiozu života i umetnosti. Kroz najrazličitije medije  slikom, crtežom, videom, fotografijom, instalacijom  ona na šokantan način prikazuje događaje iz svog života. Bila je član tzv. Mladih britanskih umetnika, neformalne grupe koja je krajem osamdesetih godina promenila umetničku scenu Velike Britanije. Godine 2007. predstavljala je Veliku Britaniju na 52. venecijanskom Bijelanu.

Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan.