BEOGRAD – Na današnjoj sednici Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće odobren sveobuhvatni ekonomski paket pomoći srpskim sredinama u pokrajini, pišu beogradski mediji.

“Politika” prenosi da se radi o investicijama većim od 70 miliona evra, koji će biti utrošeni na obnovu Kliničkog centra, puteva, bolnica, škola i drugih ustanova na KiM.

Kako navodi taj list, iz republičkog budžeta 10 miliona evra biće utrošeno za obnovu Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, dok će u Leposaviću za izgradnju fabrike peleta biti izdvojeno 13 miliona evra i još 1,2 miliona evra za Internat Poljoprivredne škole koji će se graditi u Lešku. U ovom mestu novac će biti utrošen i za uspostavljanje prehrambene proizvodnje u Poljoprivrednoj školi iz sopstvenog stočnog i ratarskog fonda.

Da bi zadržali Srbe u Zubinom Potoku, Vlada Srbije bi prema prvobitnim planovima trebalo da izdvoji novac za pokretanje proizvodnje laminiranog nameštaja u pogonu “Simpa”, kao i za izgradnju pogona za preradu ribe. Takođe, država Srbija će za završetak radova na brani Gazivode izdvojiti još 12 miliona dinara, piše Politika.

Tanjug