VAŠINGTON – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za “Vašington post” da Srbija smatra i Evropljane i Ruse “pravim prijateljima”, ali je ukazao da je Moskva bila na strani Beograda u Savetu bezbednosti UN kada drugi nisu. Razgovor sa Vučićem na temu balansiranja odnosa Beograda sa Rusijom i Zapadom, vođen je još letos, u okviru serije tekstova u kojima se vašingtonski dnevnik bavi globalnim uticajem Rusije i istraživanjem, kako tvrdi, “ruske strategije malih troškova, a velikih nagrada” u Srbiji.

Novinar lista pitao je srpskog predsednika da li je Srbija spremna da uvede sankcije Rusiji, ako bi postala članica EU, na šta je Vučić odgovorio da “Srbija ne samo da ima regularan i normalan stav, već ima i jedini odbranljivi stav” što, objasnio je, znači da je naša zemlja na putu ka EU i želi da pripada evropskom tipu društva.

“To je prioritet, nešto od najvećeg značaja za nas. I želimo da budemo deo Evropske unije kao organizacije 27, 28 država članica, koja je najveći blok mira i spokoja. A takođe, to bi nam pomoglo da održimo stabilnost i nastavimo reforme u različitim pitanjima, uključujući borbu protiv korupcije, vladavinu prava. To je ono što nam treba”, rekao je predsednik Srbije.

Tanjug