NOVI SAD – Na štandu Privredne komore Vojvodine (PKV) u okviru 51. Međunarodnog sajma turizma, u hali „Master“ Novosadskog sajma, zajedno se predstavljaju privrednici iz Vojvodine, Rumunije, Hrvatske, Slovenije i Republike Srpske, koji su danas u PKV prezentovali turističke potencijale i održali bilateralne susrete.
„Ove godine, PKV ugostila je nekoliko privrednih komora iz okruženja – Privredna komora Republike Srpske, Privredna komora Bijeljina, Privredna komora Županije Arad iz Rumunije, Štajerska privredna komora Maribor iz Slovenije i Županijska privredna komora Rijeka iz Hrvatske. Cilj ovakvog prezentovanja regiona je umrežavanje turističkih privrednih subjekata“, rekao je predsednik PKV Boško Vučurević na današnjoj pres konferenciji uoči predstavljanja turističkih potencijala.
Predstavnik PK Republike Srpske Dragan Sokolović, iz Olimpijskog centra Jahorina zahvalio se PKV i naglasio da je Jahorina destinacija za narednu zimsku sezonu, što potvrđuje i prošlogodišnja sezona, koja je, kako kaže, najuspešnija u njihovom dosadašnjem radu.
„Imali smo izvanredne rezultate i po pitanju broja skijaša, broja vožnji, po pitanju finansijskih rezultata, odnosno stabilizovali smo rad Olimpijskog centra Jahorina. Imali smo niz zabavnih i muzičkih događaja. Za narednu sezonu, pripremili smo niz noviteta, a najznačajniji je da je Jahorina konačno postala zimska destinacija sa uređenim i završenim sistemom za osnežavanje, koji će zvanično biti otvoren 1. decembra. Pripremili smo 40 kilometara staza za skijanje koje su standardizovane, proširene, ublažene i tako prilagođene svim vrstama skijaša“, rekao je Sokolović i dodao da je proširen i parking i još mnogo toga.
Ispred Štajerske gospodarske zbornice iz Slovenije, medijima se obratio Marko Kremžar iz Udruženja malih hotela Maribor, koji je istakao da od učešća na Sajmu i bilateralnim susretima, očekuje da se povežu sa turističkim agencijama, ali i da prezentuju turističke potencijale.
„Nadam se da će ta saradnja prerasti u veći oblik saradnje i kada je u pitanju turizam. Posebno bih naglasio da mi se Novi Sad mnogo dopada i da ću ga preporučiti svima, a isto tako se nadam da će Novosađani prepoznati Maribor kao jedan mali, veseli grad koji je po mentalitetu vrlo sličan Novom Sadu“, rekao je Marko Kremžar.
Čestitke Novosadskom sajmu na organizaciji još jedne uspešne sajamske manifestacije, uputio je Vedran Devčić, predstavnik HGK – Županijske komore Rijeka, istakavši dugogodišnju uspešnu saradnju koju imaju sa Novosadskim sajmom i PKV.
„Zahvaljujem PKV što smo ove godine na zajedničkom štandu njihovi gosti. Mi smo ovde došli sa sedam naših članica iz sektora turizma. Novi Sad i Rijeku povezuje i evropska prestonica kulture, Rijeka će biti 2020, a Novi Sad godinu dana nakon toga. Mislim da i razmena nekakvih iskustava između Rijeke i Novog Sada turističkog sektora i na tom projektu, biće vrlo korisna u budućnosti“, rekao je Vedran Devčić.
Ispred Privredne komore Županije Arad iz Rumunija, Kasina Raduc (Casiana Răduț) istakla je da je ovo prvi put da učestvuju na zajedničkom štandu u nekoj od susednih zemalja.
„Županije Arad i AP Vojvodina tradicionalno imaju veoma dobru poslovnu saradnju i posebno mi je drago što smo ovde prvi put na Sajmu turizma gde imamo mogućnost da predstavimo našu turističku ponudu, sa posebnim akcentom na arhitekturu Milana Tabakovića“, rekla je Kasina Raduc i pozvala sve vojvođanske turiste da posete Rumuniju.
Trećeg dana Sajma 6. oktobra 2018. godine, od 12,00 časova prof. dr Ljubiša Preradović i mr Gordana Preradović održaće promocija knjige „Vjerski objekti nacionalnih manjina Republike Srpske“. Nakon toga, od 13.00 do 16.00 časova održaće se gastro prezentacija i degustacija proizvoda Livač – sir trapist franjevačkog samostana Marija Zvijezda i prezentacija domaćih rakija i vina privrednih subjekata sa teritorije Laktaša u organizaciji Turističke organizacije Laktaši, Republika Srpska.