NOVI SAD – Ulja koja se masovno koriste u kuhinji imaju dva problema: slaba tolerancija na temperaturu, što znači da prelaze u trans-masti, kada pređu svoju tačku tolerancije, a to je zapravo najgori oblik masti koji je zaslužan za većinu srčanih oboljenja.

Drugi problem je to što ta ulja dominiraju omega 6 masnim kiselinama, pa iako jesu zdrave, njihov preteran unos stvara poremećaj odnosa omega 3: omega 6, koji treba da je približan 1:4, ali zbog svakodnevnog korišćenja, najviše suncokretovog ulja, taj odnos je poremećen na 1:20! 

Marketing i manipulacija su čudo! Tokom Drugog svetskog rata, izvoz kokosovog ulja iz Azije je bio otežan i ograničen, pa je prehrambena industrija morala da smisli nešto drugo osim tropskih ulja, a da su stabilna na sobnoj temperaturi (biljna ulja).

Stoga, koristite kokosovo ulje, ali ako vam je skupo ili ne želite da pržite jaja na njemu zbog ukusa, prosto kupite svinjsku mast.

 

Saradnik: licni_trener_novi_sad (Instagram)