Konjović u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

NOVI SAD – U četvrtak, 8. novembra u 19 sati, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće svečano otvorena izložba Milan Konjović iz novosadskih kolekcija povodom obeležavanja 120 godina od rođenja umetnika. Na otvaranju izložbe govoriće mr Milana Kvas, autor izložbe i v. d. upravnika Spomen-zbirke, Milena Rackov Kovačić, direktor Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora, a izložbu će otvoriti Stanislav Radulović, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. U dramskom delu programa učestvovaće
Akademsko pozorište „Promena“.
Zasnovana na višegodišnjem projektu Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, izložba
proširuje zadati koncept kako bi se publici predstavila izuzetna dela ovog umetnika koja se čuvaju u javnim zbirkama Novog Sada, ali i pokazao značaj Konjovićevog prisustva na novosadskoj kulturnoj sceni. O prijateljskim vezama Milana Konjovića i Pavla Beljanskog koje su bitno uticale na nastanak dva legata u Novom Sadu i Somboru, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije „Milan Konjović“, dovoljno svedoče dva podatka: prvo predstavljanje kolekcije
Beljanskog bilo je u Gradskom muzeju u Somboru (1945) kada je Konjović bio direktor ovog muzeja, a osnivajući somborsku galeriju, umetnik je imao za uzor legat Pavla Beljanskog. U skladu sa tim, Galerija „Milan Konjović“ je partnerska institucija u realizaciji izložbe.

Glavni pokazatelj Konjovićevog prisustva na kulturnoj sceni Novog Sada bile su
izložbe: prva samostalna izložba organizovana je u Muzeju Matice srpske 1936. godine i do danas je u Novom Sadu priređeno 40 izložbi posvećenih somborskom slikaru. Takođe, značajno mesto pripada angažmanima Milana Konjovića na scenama Srpskog narodnog pozorišta i Sterijinog pozorja, kao i stručnim skupovima posvećenim umetniku.
Akademik koji je bio avangradni slikar u periodu pre i nakon Drugog svetskog rata,
Milan Konjović je ostavio u nasleđe izuzetno bogat opus od oko 6000 radova, sa velikim uticajem na savremenike i umetnike budućih generacija.
Na postavci izložbe će biti predstavljeno 47 Konjovićevih dela koja se nalaze u
kolekcijama Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Matice srpske, Muzeja Vojvodine, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Ateljea 61, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, Grada Novog Sada, Vojvođanske banke, Naftne industrije Srbije. Izbor radova biće upotpunjen delima iz Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora, obuhvatajući Konjovićev slikarski razvoj od ranih ostvarenja iz 1913, preko kubističkih eksperimenata početkom dvadesetih godina do vizantijske faze u devetoj deceniji 20. veka, čime izložba dobija retrospektivan karakter.
Autor taktilnog segmenta postavke je Milica Orlović Čobanov, kustosi izložbe su Marta Đarmati, Gordana Milanović i Nebojša Vasić. Izložbu prati reprezentativan, bogato ilustrovani katalog sa uvodnim tekstom Milane Kvas i tekstovima istaknutih poznavalaca Konjovićevog opusa i njegovog prisustva na novosadskoj kulturnoj sceni, Irme Lang i Miloša Arsića.
Realizaciju izložbe pratio je obiman istraživački rad u kojem je učesetvovao stručni
tim Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i brojni pojedinci, zatim saradnici iz institucija koje su ustupile dela za izložbu, uz pomoć drugih ustanova koje su omogućile pristup arhivskoj građi: Arhiva Radničkog univerziteta „Radivoj Ćirpanov“, Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu, Srpskog narodno pozorišta, Sterijinog pozorja.
Tokom trajanja izložbe publika će biti u prilici da bolje upozna slikarstvo Milana
Konjovića kroz bogate programske sadržaje: ciklus predavanja eminentnih stručnjaka o Milanu Konjoviću, tumačenje izložbe na znakovnom jeziku, projekcije filmova o umetniku, dečije programe i radionice, postavku fotografija „Konjović kao inspiracija novosadskih fotografa“ u saradnji sa Color Media Communications, i promociju dokumentarnog filma „Sunce, žito“ u novosadskom Sterijinom pozorju, a snimljenog u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Akademije umetnosti u Novom Sadu.
Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, uz podršku Generali osiguranja Srbija i Vojvođanske banke.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *