Afte se javljaju na sluzokoži usta, kao ranice kružnog oblika, žućkasto – bele boje, oivičene crvenim prstenom i veoma su bolne.

Ovo je jedno od najčešćih oboljenja usne duplje. Javljaju se najčešće na vrhu ili na ivicama jezika, sa unutrašnje strane obraza ili unuttašnjih ivica usana. Svaki peti čovek, a svaki drugi dvadesetogodišnjak boluje od ovih promena. Posle četrdesete godine, učestalost im opada. Uzrok afti je nepoznat.

Obimnim istraživanjem u svetu došlo se do saznanja koji to ipak faktori mogu dovesti do aftoznih promena: geneteske predispozicije, pad imuniteta, nedostatak vitamina, minerala, osetljivost na hranu, povišena temperatura, stres, psihička napetost, uznemirenost, početak menstruacije…Obično se ponovo pojavljuju na nekoliko meseci.

Simptomi i terapija 

Afte su veoma bolne, a bol se pojačava pri govoru, prilikom žvakanja ili pomeranja obraza. Ranice se povećavaju postepeno a proces traje i do mesec dana. U terapiji se uglavnom koriste simptomatski lekovi čiji je jedini cilj da se ublaže simptomi koji prate afte. Dobro su se pokazali preparati na bazi cinka i srebro-nitrata. 

Prirodni lekovi i ishrana

Najbolja prevencija je jačanje imuniteta, pravilna ishrana s puno vitamina, minerala, dovoljno sna, svakodnevno vežbanje, ishrana belim i crnim lukom, oblozi od čaja žalfije i ispiranje hladnom slanom vodom. Takođe, geranijumovo ulje, lavandino ulje, limunov sok mogu da se  grgolje u ustima i isperu.