NOVI SAD – Radnička, jedna od najlepših ulica u Novom Sadu, jedina popločana kaldrmom, iako ima srednju školu, vrtić, frizerske salone, ipak je prepoznatljiva po kafeu „Korzo MS“, koji već pet godina ulepšava jutra komšijama, pa i onima koji rado dođu na kafu čak s drugog kraja grada.

Milan Milić, vlasnik i konobar s karijerom dugom više od dvadeset godina, nakon iskustva koje je stekao, naročito na „Salašu 137“, odlučuje da, uz podršku verenice Svetlane, otvori kutak za njih dvoje, te tako ova ulica postaje bogatija za mini porodični lokal, pun topline, satkan od ljubavi prema poslu i prema gostima.

Koliko Milan obožava svoj posao, potvrđuje nam upravo Svetlana, koja ne može da se nasluša priča o poznatim facama koje je njen verenik služio. Na pitanje kakav to on ima šmekerski odnos s ljudima pa je tako voljiv, Ceca odgovara:

Ne postoji javna ličnost s naše scene koju Milan nije uslužio, a pristupio je svakom kao običnom, prosečnom čoveku, u čemu je caka, dok većinu nije ni prepoznao s malih ekrana, okupiran poslom. U prilog vam dovoljno govori činjenica da ovde ljudi dolaze prvenstveno zbog njega – ljubaznost, šeretski osmeh i zbijanje šale, dozirano, onoliko koliko kao izvrstan psiholog proceni da gostu prija, zaista ne možete pronaći često!

Gospodin Milić ne želi da se eksponira. Reklamiranje ne podnosi, uz tvrdnju da je njegova bašta ionako puna, a intervju vešto izbegava, pomažući radnicama da posluže goste, kritikujući ako nije sve kako je zamislio, no ipak nam izdvaja da su najbolji gosti Đorđe Balašević, Čola, fudbaleri Tanjga i Koroman.

O kafiću nam rado nastavlja Svetlana.

-„KorzoMS“ je sastavljen od naših inicijala. Baštu uređujem sama, uz maminu svesrdnu pomoć, uvek imamo cveće, tako da komšije obožavaju ovde da započnu svoj poslovni dan, a pored jutarnje kafe, koja je svima omiljena, limunade sa nanom, uz novine, od sada ovde možete probati i fantastične slatkiše u teglici, kao što su izazovni čizkejk i neodoljiva francuska krempita.

Kada zakoračite u ovaj mini, ali s dušom rađen lokal, u retro stilu, prvo vas privuku detalji na temu korzoa sa zida koje je oslikala umetnica Matea Krstić, dok ne zađete u totalno stilski drugačiji, izdvojen deo, pa stičete dojam da ste upali u nečiji dnevni boravak, te ne čudi što advokati rado poslove obavljaju ovde, namesto u kancelarijama. Oni su ustvari i najredovniji gosti.

I dok pijuckamo čuvenu limunanu- popularnu limunadu s nanom, isprobavajući ukusne čoko deserte u providnim teglicama, zaljubljeni par Milić pohrliše da rade, jer po njihovim tvrdnjama, svaki ugao mora da se pazi, održava, briše i čuva, kako bi se gost osetio prijatno. I oni sami, nekako više vremena provode u kafiću nego kod kuće. I gost tu posvećenost ne može da ne oseti. Zato je tu svakog jutra.

 

Autor: Nikea Vučetić