Cirkadijalni ritam je naš dnevni biološki ritam koji reguliše brojne procese u telu, a vođen je radom hormona. Kako izgleda prirodan cirkadijalni ritam tokom jednog idealnog dana:

°Kada sunce zađe, izlažemo se svetlošću i smanjuje se produkcija melatoninna (hormon koji nas smiruje za spavanje).

ºKada se probudimo, luči se kortizol (hormon stresa) koji povećava šećer u krvi i daje nam energiju.

ºOko 9 sati počinje počinje se lučiti seks hormon i testosteron.

ºTelo se tokom dana polako zagreva i period za rekreaciju i trening dostiže vrhunac između 14.30 sati i 18 sati. Atletske psosobnosti i snaga su u tom periodu najveći  i mogućnost za povredu je smanjena na minimum.

ºProteinska sinteza dostiže vrhunac oko 17 sati, pa ukoliko završite trening pre toga, doživećete veći mišićni rast i brži oporavak.

ºKako se približava zalazak sunca, temperatura tela dostiže vrhunac i polako se luči hormon “leptin” koji potiskuje glad i daje signal mozgu da koristi masnoće dok spavamo. Leptin takođe reguliše štitnu žlezdu, tako da izaziva promenu mitohondrija koje zagrevaju telo da bi nas držalo toplim tokom noći.

ºMelatonin se pojačava oko 21 sat da nas opusti i pripremi za spavanje.

Kada zaspemo, luči se prolaktin i hormon rasta, da bi trošili masti kao energiju tokom noći, i da bi smirilii bilo kakvu informaciju u telu.

Naše loše dnevne navike i moderan način života remete ovaj ritam u većoj lii manjoj meri, i takav poremećen ritam ugrožava naše zdravlje, što se naravno prenosi i na smanjenje ili potpuno odsustvo rezultata koji želimo da postignemo.

Za sve info oko ishrane i treninga obratite se našem saradniku na instagram profilu licni_trener_novi_sad