Danas počinje 20. Novsadski džez festival

NOVI SAD – Deset ansambala sa svetske i domaće džez scene predstaviće se domaćoj publici u Srpskom narodnom pozorištu na 20. Novosadskog džez festivalu koji zvanično počinje 15. novembra u 20 časova. Festival će otovoriti Član gradskog veća zadužen za kulturu, Dalibor Rožić i dirigent Vojislav Bubiša Simić. U glavnom koncertnom programu učestvovaće 10 orkestara. To su: Macha Gharibian Trio, Julia Siedl Trio, The Steve Wilson& Wilsonian’s Grain, Shalosh, The Jeff „Tain“ Watts Quartet, Seamus Blake & French connection, The Berklee Global Jazz Institute Ambassadors ft Marco Pignataro, a poseban projekat 20. Novosadskog džez festivala predstavljaće Jumbo Big Band koji će svirati u subotu, 17. novembra. Sastoji se od tri big benda: Džez orkestar HRT, Big bend RTS i Big bend RTV SLO.

Ove godine uvodni program 20. Novosadskog džez festivala počeo je 6. i trajao do 12. novembra. U Novom Sadu ugošćeni su muzičari sa  The Berklee Global Jazz Institute. Reč je o bendu koji će nastupati drugog festivalskog dana, a na čelu je Marko Pinjataro, profesor, saksofonista i direktor ove institucije koji je održao i radionicu u okviru pratećeg programa.  Takođe, u uvodnom programu  priređene su i radionice za decu i mlade u saradnji sa Centrom za socijalni rad, koji drži radionicu po programu „El sistema“, a organizovana je i radionica u saradnji sa ŠOSO „Milan Petrović“. 
 
Od 6. do 14. novembra novosadska publika mogla je da uživa u izvedbama Džez hora Fakulteta muzičke umetnosti, u Orkestru Aleksandra Dujina i u plesnom orkestru Radio Televizije Vojvodine, kao i u izvedbi Dragon’s Fuelkestra i Tria Jovićević-Vojčinski–Mikloš (brod Cepelin). Novosadsku džez publiku zabavljaće i Bend Ivan Švager Ambire i Jazz Connection.
Kao i svih prethodnih godina, i ove godine Novosadski džez festival podržao je Grad Novi Sad. Podršku su pružili i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Fondacija „Novi Sad 2021“, Ambasada Izraela, Austrijski kulturni forum, Francuski institut za kulturu, OTP banka, kao i Javna medijska ustanova RTV, Večernje novosti, Novosadska TV, Radio 021, Dnevnik i mnogi drugi.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *