BANJA LUKA – Na poziv gradonačelnika Banje Luke Igora Radojičića, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa saradnicima prisustvuje strateškom planiranju te gradske uprave, na kojem se predstavljaju planovi i projekti za 2019. godinu. Teme strateškog savetovanja odnose se na realizaciju velikih komunalnih infrastrkturnih projekata, finansiranje kapitalnih investicija, ali i na kandidaturu Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Gradonačelnik Vučević preneo je iskustva iz upravljanja vitalnim sistemima lokalne samouprave u Novom Sadu, kao i dobru praksu u rešavanju bitnih problema, koji su zajednički većini velikih gradova.

– Treba razmeniti iskustva o realnim iskušenjima i izazovima sa kojima se suočavamo vodeći dva grada koja su itekako komparativna, i pri tome pridati jednaku pažnju i onim dobrim i lošim. Govorili smo o komunalnim problemima, unapređivanju privrednog ambijenta, o odnosu prema javnoj svojini, i o tome kako da razvijamo građevinsku operativu. Od toga zavisi prihod u naš budžet iz kojeg opet finansiramo gradnju novih mostova, vrtića, škola. Dotakli smo se i nasleđenih, nagomilanih problema u javno-komunalnom sektoru, i zaključili da nikada nije crno i belo, i da nema brzih i lakih rešenja. Dobro je napraviti presek posle izvesnog vremena kako bi najbolje planirali buduće poteze, a siguran sam da ćemo nastaviti dosadašnju uspešnu saradnju – rekao je gradonačelnik Vučević i ocenio da samo snažne, Srbija i Republika Srpska mogu doprineti stabilnosti u regionu koja je svima u interesu. On je naglasio da Banja Luka uživa apsolutnu podršku Novog Sada kada je reč o njenoj kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture.

Prema rečima Igora Radojičića, nakon dve godine aktuelne administracije, realizovano je preko 20 velikih projekata, a na ovom događaju, uz pravilnu analizu, postavljaju ciljeve daljeg progresa, što podrazumeva izgradnju novih mostova ali i razvoj poslovnih zona. On je istakao da je prisustvo novosadskog gradonačelnika od esencijalnog značaja, jer se od Novog Sada mnogo može naučiti.