Izložba “Dan za istoriju – 100 godina od ulaska Srpske vojske u Novi Sad”

NOVI SAD – Izložba “Dan za istoriju – 9. novembar 1918.”, Muzeja grada Novog Sada biće postavljena danas u 12 časova, u Zbirci strane umetnosti u Novom Sadu.

U istoriji svakog naroda, pa sledstveno tome i država i naselja, postoje događaji koji su bili istorijska prekretnica u ekonomskom, društvenom i političkom smislu. Za Novi Sad takav datum bio je 9. novembar 1918. godine. Radilo se o istorijskom trenutku, kada je najveći srpski grad u Monarhiji, kulturni, obrazovni centar Srba u Ugarskoj “postao središte događaja, koji su označili kraj života u jednoj državi i organizaciju i stvaranje druge države”, o kojoj su Srbi, kao i drugi južnoslovenski narodi vekovima sanjali.

Izložba “Dan za istoriju – 9. novembar 1918.”, Muzeja grada Novog Sada, realizuje se povodom obeležavanja 100 godina od ulaska Srpske vojske u Novi Sad. Postavku čini serija profesionalnih i amaterskih fotografija, kao i drugih originalnih predmeta, koji su nastali tih sudbonosnih novembarskih dana, sa kojima je Novi Sad zakoračio u dvadeseti vek.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *