NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju izložbe „Dan za istoriju – 9. novembar 1918.“ autorke dr Agneš Ozer, koju Muzej grada Novog Sada realizuje povodom obeležavanja 100 godina od ulaska Srpske vojske u Novi Sad. Postavku čini serija profesionalnih i amaterskih fotografija, kao i drugih originalnih predmeta, koji su nastali tih sudbonosnih novembarskih dana, sa kojima je Novi Sad zakoračio u dvadeseti vek.

– Nakon ispunjenja viševekovnog sna naših predaka, 9. novembar, dan kada je srpska vojska pobednički ušla u Novi Sad, jedan je od najsvetijih datuma u bogatoj tradiciji Novog Sada, grada heroja i grada stradalnika. Suština današnje izložbe jeste da se kroz faktografiju, fotografije i dokumenta, savremenim generacijama dočaraju i približe čast i obaveza koje imamo, a to je da na dostojan i dostojanstven način obeležimo veliki jubilej – sto godina od dolaska slobode u Novi Sad i u naše krajeve. Najbolji osvrt na ono što se desilo pre sto godina, a imajući u vidu naš grad, sagledavamo kroz analizu današnjeg Novog Sada i sve ono što on danas jeste i ono šta će biti sutra. Upravo je 9. novembar bio jedan od kamena temeljaca kuda se Novi Sad kretao i kako se odlučio da ide stazom progresa. Naši preci su bili mudri i strpljivi. Znali su da dobro procene politički i istorijski momenat i na izdisaju jedne velike države stvarana je nova, odnosno došlo je do prisajedinjenja sa maticom, Kraljevinom Srbijom koja nije poništila vrednosti nasleđene iz nekih prethodnih sistema. To je nešto što mora da se zabeleži, čuva i da se o tome posebno vodi računa – rekao je gradonačelnik Vučević.

On je takođe naglasio da se nada da će ova izložba mlađim generacijama preneti značaj 9. i 25. novembra, jer kako je rekao, to nije priča o prošlosti nego o budućnosti. Vučević je istakao da su ti datumi obeležili razvoj Novog Sada, našu sudbinu i doneli nam najveće vrednosti, slobodu i mir koji su plaćeni životima naših predaka.

Izložba je postavljena u Zbirci strane umetnosti, u zgradi ispred koje su zajedno 1918. godine prošli srpski vojnici i srpsko stanovništvo Novog Sada koje je svečano dočekalo oslobodioce.