PODGORICA, BEOGRAD – Crnogorska policija potvrdila je da je donela rešenje kojim se četvorici srpskih intelektualaca, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

“Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću”, saopšteno je podgoričkom “Danu” iz Granične policije.

Starešinama na svim graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje, kako se navodi, “ni slučajno” ne smeju da uđu u zemlju, jer “ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore”.

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine.

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po proceni crnogorskih bezbednosnih službi, “opasnost po sigurnost države”.

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a najavljeno je da će na njoj govoriti Bećković, preneo je “Dan”.

Podgorički informativni portal IN4S je ranije pisao da crnogorska vlast priprema listu nepoželjnih srpskih intelektualaca kojima se uskraćuje boravak u Crnoj Gori.

Iako se i o tome spekulisalo, IN4S saznaje da na listi nepoželjnih osoba, za sada, nema srpskog patrijarha Irineja.

Postojanje liste negirao je nedavno i premijer Crne Gore Duško Marković, koji međutim nije isključio mogućnost da se takav spisak, ipak, napravi.

“Kada bude bilo potrebe za tim, kada budu postojali opravdani razlozi da takvu listu konstruišemo, takva lista neće biti skrivana od javnosti. Osim onih osoba koje su u kriminalnom miljeu i koje nisu dobrodošle ovde, druge liste nema”, kazao je tada Marković.

Prema gledištima portala IN4S, indikativno je da Crna Gora sastavlja “crnu listu” nepoželjnih Srba, dok se “širokih ruku dočekuju brojni kriminalci i ratni zločinci – Tači, Haradinaj, Veselji i Čeku”.

“Svi oni imaju hipoteku ratnih zločina nad Srbima, ali i Crnogorcima na Kosovu i Metohiji”, zaključuje se u tekstu.

Antić: Počastvovan sam zbog zabrane, doći ću sa slobodom

Istoričar Čedomir Antić kaže da “počastvovan” zbog ove odluke crnogorskih vlasti i u ironičnom tonu komentariše da je zabrana Uprave policije Crne Gore za njega očekivana.

“Zabrana koju je izrekao režim Mila Đukanovića je očekivana, to je zemlja koja sa velikim zadovoljstvom prima ratne zločince kakvi su Tači i Haradinaj, gde utočište imaju razni kriminalni, narko i duvanski klanovi i gde na 1000 stanovnika ima dvostruko više ubistava nego bilo gde drugde u Evropi, te da je sasvim očekivano što problem predstavljaju jedan pesnik, dva profesora i jedan naučnik.”, rekao je Antić Tanjugu.

Antić naglašava da je poseban problem kod ove zabrane, kako je istakao, njena izuzetnost.

“Nismo videli od ’45e naovamo da se ljudima, koji su intelektualci i rade svoj posao, na ovaj način zabranjuje ulazak”, smatra Antić.

Prema njegovim rečima, sve ovo se dešava jer je, kako kaže, crnogorski režim ostao sâm.

“Režim Mila Đukanovića ostao je sâm, više nije zanimljiv velikim silama i ostaje mu samo šovinistička mržnja”, precizirao je on.

“Poručujem na kraju da ću nastaviti sa svojim aktivnostima, da ću u Crnu Goru doći kada me narod pozove, što će biti kada Milu Đukanoviću bude došao kraj. I da parafraziram velikog srpskog političara i pravnika, Slobodana Jovanovića – Doći ću sa slobodom”, zaključio je Antić.

Vučić: Crna Gora uvodi delikt mišljenja,reagovaćemo, čekamo odgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će država Srbija reagovati na zabranu ulaska u Crnu Goru intelektualcima, te ocenio tim povodom da Crna Gora time uvodi, ne verbalni delikt, već delikt mišljenja, što je, podseća, nezamislivo i nedopustivo u Evropi u 21. veku.

Vučić je za TV Prva rekao da je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem neposredno pred gostovanje na Prvoj televiziji, da je razgovarao sa kolegama iz Crne Gore, i da su dobili informaciju da je za četiri lica odlukom vlade Crne Gore zabranjen ulaz.

“Ne znamo da li ima još nekih lica. Zvanično nismo ništa kao država dobili”, rekao je predsednik Srbije i dodao da je kao objašnjenje navedeno ugrožavanje sigurnosti, temelja bezbednosti Crne Gore.

“Država Srbija mora da reaguje. Ovo je nešto čime sam bio šokiran, jer mi smo zabranili ulaz kriminalcima, licima sa poternica, licima koje pripadaju Kavačkom i Škaljarskom klanu” rekao je Vučić i dodao da je neko drugi kao odgovor na to, “ili ne znam šta već”, zabranio drugačije mišljenje.

Dodao je da Crna Gora time sankcioniše, ili uvodi, ne verbalni delikt, već delikt mišljenja, da ne dozvoljavaju da neko o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti misli drugačije.

“To je nedopustivo u 21 veku u Evropi” naglasio je predsednik Srbije i ocenio da je to pravno neodrživo.

Daće, kaže, sve od sebe da stupi u kontakt sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, kako bi zamolio za drugačiju reakciju, više odgovornosti i ozbiljnosti.

“Ne bih voleo da Srbija, koja je bastion slobode iznošenja i prava da se iznose različite ideje, a u našoj zemlji slobodno iznose ideje oni koji su za nezavisno Kosovo, koji bi da cepaju druge delove teritorija, i oni koji o Srbima u Crnoj Gori misle ovako i onako, koji su protiv ili za RS…smatramo da je to demokratsko pravo svakog i ne želimo nikome da to ukinemo”, naglasio je Vučić.

Istakao je da želi da ljudi u Crnoj Gori razumeju našu poruku i dodao:

“O konkretnim merama ćemo razgovarati, ako ne dobijemo drugačiji, racionalniji i razumniji odgovor”.

Na kolegijumu o zabrani ulaska

Pojedini poslanici Skupštine Crne Gore predložili su da se organizuje Kolegijum na kojem će pozvati predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i zatražiti odgovor zašto je četvorici srpskih intelektualaca zabranjen ulazak u Crnu Goru, preneo je RTVCG.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, zatražio je na početku zasedanja od rukovodstva parlamenta da dobiju odgovore zašto je MUP doneo takvu odluku „kao da se radi o kriminalcima, a ne intelektualnoj eliti sa kojom se ponosi srpski narod iz Crne Gore”.

Potpredsednik Skupštine Branimir Gvozdenović rekao je da ovu tačku ne mogu otvoriti jer nije na dnevnom redu, niti otvoriti u neformalnoj formi, kako su pojedini poslanici tražili.

“Predložili smo da organizujemo Kolegijum na kojem ćemo razgovarati na tu temu i pozovemo predstavnike MUP i razmenimo informacije”, saopštio je Gvozdenović.

Kako je rekao, u vlasti smatraju da neke teme treba otvarati kod nadležnih institucija.

Mandić je saopštio da će DF učestvovati u radu današnje sednice parlamenta jer, kako je rekao, imaju uveravanja da će danas od MUP i ministar Mevludin Nuhodžića imati potpunu informaciju na Kolegijumu u vezi sa tim slučajem.

“Ovaj skandal mora da se razjasni i mislimo da je parlament pravo mesto gde treba o tome da se priča. Smatramo da je prihvatljivo da se na Kolegijumu otvori ova tema sa predstavnikom MUP. Pozivamo i prozivamo Nuhodžića da dođe na Kolegijum jer mislimo da bi to bilo najprihvatljivije objašnjenje”, rekao je Mandić.

Mandić se javno izvinio Bećkoviću, Antiću, Miroviću i Rakoviću.

“Iznenađen sam da je Nuhodžić ušao u ovu vratolomiju, da baš on, kao pripadnik bošnjačkog naroda, zabranjuje ulazak srpskim intelektualcima i njihovu komunikaciju sa sunarodnicima u Crnoj Gori”, kazao je Mandić.

U ime Kluba posebnih poslanika Goran Danilović je rekao da danas neće učestvovati u radu parlamenta dok ne dobiju zvanično saopštenje ko je četvorici srpskih intelektualaca zabranio ulazak u Crnu Goru.

On je objasnio da mora postojati procena bezbednosti Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) da bi se nekome zabranio ulazak.

“Ako postoji takva procena voleo bih da bude upoznato bar rukovodstvo parlamenta, ako ne želite da upoznate poslanike, da vidimo zbog čega se u ovom trenutku podižu nacionalne tenzije”, rekao je Danilović.

Prema njegovim rečima, to je ispod nivoa svakog kulturnog i građanskog identiteta.

“Smatramo da se ovim podgrevaju strasti i nećemo u tome učestvovati”, poručio je Danilović.

Jovanović: Tragikomična sudbina Crne Gore

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da je “tragikomična sudbina” zemlje koja intelektualcima i velikim pesnicima poput Bećkovića zabranjuje ulazak, jer njihovo prisustvo u Crnoj Gori predstavlja “opasnost po nacionalnu sigurnost države”.

“Ovakav apsurdan čin režima Mila Đukanović govori međutim najviše o krhkosti i neutemeljnosti novog i veštačkog identiteta koji se Crnoj Gori želi nametnuti unazad, bezmalo, dve decenije”, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je rekao da svako mora da zna da će “navedeni identitet, koji je zasnovan na negiranju sopstvene istorije, jezika i pisma – a samim tim na antisrpstvu – trajati onoliko koliko bude trajao i režim Mila Đukanovića. Ni minut više”, prenela je DSS.

 

RTV

Foto: Internet