NOVI SAD – U Novom Sadu danas je započela dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom 3K (kultura, komunikacija, kompjuter), koju već devetu godinu uspešno organizuje novosadska Gimnazija „Isidora Sekulić“, a okupila je učesnike iz Rusije, Rumunije, Hrvatske, BiH i naše zemlje, kao i profesore, đake i roditelje.

Posvećena je tome da se moć informatičke tehnologije, bez koje se danas gotovo ne može zamisliti svakodnevni život i rad, iskoristi na najbolji mogući način za poboljšanje kvaliteta nastave i povećanje znanja učenika, kao i da se podstakne kultura inovacija koja omogućava učenicima, profesorima i stručnim timovima da svoje nove ideje ugrade u nastavni proces.

Ove godine, glavni organizator konferencije je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine- nacionalne zajednice.
Otvarajući konferenciju, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine- nacionalne zajednice Mihalj Njilaš rekao je da izgradnju informatičkog društva mora da prati uključenje informacionih tehnologija u obrazovanju i da su Pokrajinskoj vladi i resornom sekretarijatu izuzetno važne takve inicijative koje poteknu iz samih obrazovnih ustanova.

„Zato je inicijativa Gimnazije „Isidora Sekulić”, koja uvezuje kompjutere, kulturu i komunikaciju, a koja se svake godine realizuje putem međunarodne konferencije, toliko važna i dobrodošla. Prirodno je da ovu konferenciju koja predstavlja dosledno ulaganje u vaspitanje, obrazovanje i budućnost naše dece, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje prepozna i jednako dosledno podrži“, rekao je Njilaš.

Njilaš je naglasio da su sve teme na ovoj konferenciji ujedno i cilj Pokrajinske vlade u politici obrazovanja i podsetio da je Pokrajina ove godine sa 20 miliona dinara već podržala digitalizaciju škola koja je obuhvatila sve gimnazije i jedan broj srednjih stručnih i osnovnih škola u Vojvodini i dodao da je to samo početak.

Konferenciju je akreditovao Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji. Sastoji se iz dva dela: praktičnog, sa prezentacijom uglednih časova profesora gimnazije i teorijskog koji obuhvata stručne i naučne radove.

Autor projekta je direktorka Gimnazije “Isidora Sekulić” mr Ružica Vukobratović. Koordinator Tima za 3K konferenciju je dr Ivana Milanović, profesor matematike.