RUMA – Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević obratio se danas u Rumi na svečanoj sednici povodom Dana opštine Ruma i obeležavanja jednog veka od održavanja Velikog narodnog zbora, na kojem je doneta odluka o prisajedinjenju Srema Kraljevini Srbiji. Milićević je ovom prilikom naglasio da je to bila prva formalna, politička odluka o budućoj sudbini jednog dela, tada već bivše Habzburške monarhije, neslavno propale u Prvom svetskom ratu, koji je izazvala i u kojem je potpuno poražena.

„Baš ovde, u Rumi, 24. novembra 1918. godine, trasiran je put kojim će krenuti i poslanici Velike narodne skupštine ostalih vojvođanskih oblasti – put bezuslovnog prisajedinjenja Kraljevini Srbiji, ovenčanoj slavom pobednika i pravednika u tek okončanom globalnom ratnom sukobu“, naglasio je potpredsednik Milićević.

On je dodao da su i Veliki narodni zbor u Rumi, i Veliku narodnu skupštinu u Novom Sadu, na kojoj je bila i delegacija Srema, vodila ista načela. To su načela slobode, ravnopravnosti i prosperiteta za sve, koja su, istovremeno, bila i svojevrsno zaveštanje generacijama koje dolaze.

Milićević je još dodao da su ta načela i posle jednog veka dobila svoju istorijsku potvrdu, jer je Vojvodina je za to vreme – baš u Srbiji – ostvarila prosperitet u svim oblastima društvenog života: od privrede i poljoprivrede, preko nauke i obrazovanja, do kulture i sporta.

„Uz to, Vojvodina je obezbedila ravnopravnost za sve koji u njoj žive, bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo kakvu drugu pripadnost“, naglasio je potpredsednik Milićević.

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica je istakao značaj današnjeg datuma ne samo za Srem nego u celu državu Srbiju. On je još dodao da je kroz istoriju do današnjih dana Srem bio prvi i u junaštvu i patrotizmu srpskog naroda
Na svečanosti u Kulturnom centru “Brana Crnčević“, obratili su se i predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić i predsednik Skupštine opštine Stevan Kovačević. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Republičke vlade, lokalane samouprave, crkveni velikodostojnici, građani Rume.