Motivisanje najboljih studenata da ostanu u Srbiji

BEOGRAD – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i fakultetima u okviru državnog Beogradskog univerziteta, pokrenulo je novi projekat koji ima za cilj motivisanje najboljih studenata da ostanu u Srbiji i u domaćim kompanijama grade karijeru.

Ministarstvo i komora napravili su bazu podataka najboljih studenata, onih koji imaju najviši prosek ocena i koji su ujedno nagrađivani za svoj naučni rad. Ideja je da ta baza posluži najuspešnijim domaćim kompanijama, kao izvor za pronalaženje i zapošljavanje mladih, obrazovanih ljudi.

“Mi smo nekakvu bazu početnu napravili i mislim da će se ona još dorađivati. U toj bazi je sada negde oko 800 studenata, raznih studentskih grupacija, studentskih programa i profila, ali videćemo i šta privreda na to kaže”, rekao je za RTV ministar prosvete, Mladen Šarčević.

“U takvim kompanijama oni će dobiti priliku da uče od najboljih, ali i da znanja koja su stekli pretoče u veštine”, naglašava predsednik PKS, Marko Čadež.

“Mi želimo da ovi mladi ljudi uče od najboljih, da ostanu ovde u Srbiji, da idu I da se usavršavaju – sve ove kompanije su manje, više multinacionalne kompanije koje im omogućavaju da stiču znanja I u drugim zemljama, da odlaze, ali da se vraćaju ovde u Srbiju”, dodao je on.

Takođe, u toku je formiranje saveta u visokoškolskim ustanovama, ali i saveta poslodavaca koji bi trebalo da preporuči koja su zanimanja privredi potrebna. Na osnovu tih preporuka, visokoškolske ustanove bi trebalo da obrazuju kadar. Dualno obrazovanja, pored srednjoškolskog obrazovanja, uvodi se i na fakultete.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *